Ogrožene vrste selijo iz Južne Afrike v Mozambik, da bi tamkajšnjim naravnim parkom vdahnili novo življenje. Foto: Reuters
Ogrožene vrste selijo iz Južne Afrike v Mozambik, da bi tamkajšnjim naravnim parkom vdahnili novo življenje. Foto: Reuters

Skupina nadzornikov je nosoroge ujela, pomirila in preselila iz Južne Afrike več kot 1500 km stran v mozambiški narodni park Zinave. Ta meri več kot 400.000 hektarjev, v njem pa je več kot 2300 ponovno naseljenih živali.

"Nosorogi so pomembni za ekosistem, kar je eden od razlogov, zakaj jih selimo tako daleč," je za Reuters povedal Kester Vickery, naravovarstvenik, ki nadzoruje premestitev nosorogov.

Skupina za ohranitev fundacije Park miru (PPF), ki izvaja operacijo, namerava v naslednjih dveh letih v Mozambik preseliti več kot 40 nosorogov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vodja projekta Anthony Alexander je povedal, da je skupina v park že pripeljala nekatere plenilce in veliko slonov ter da so zdaj na vrsti nosorogi. "Zelo razburljivo je dočakati prisotnost zgodovinskih vrst v parku," je dejal Alexander.

Ta pobuda je del kampanje za rešitev ogroženih vrst s preselitvijo v varna zatočišča, kjer imajo možnost povečati svojo populacijo. "Učinkovito širimo njihova jajčeca in jih postavljamo v različne košare," je dejal Vickery in dodal, da upa, da bo čez deset let v Zinaveju videl cvetočo populacijo belih nosorogov.

Mozambiški minister za okolje Ivete Maibaze je v izjavi dejal, da bo ta zgodovinska selitev koristna tudi za nastajajočo industrijo ekološkega turizma v državi.