Hao Hao je mladička po porodu previdno vzela v gobec in ga očistila. Foto: EPA
Hao Hao je mladička po porodu previdno vzela v gobec in ga očistila. Foto: EPA

Mladiček pande je potomec šestletnih samice Hao Hao in samca Šing Huija, ki so ju bruseljskemu živalskemu vrtu Pairi Daiza leta 2014 posodili iz Kitajske. Trenutno je še brez dlake in slep, tehta pa komaj 171 gramov, so sporočili iz živalskega vrta in dodali, da mladičku imena še niso izbrali.

Na tiskovni konferenci so pozneje pojasnili, da je mladiček moškega spola in da je kotitev potekala povsem brez težav. Direktor živalskega vrta Eric Domb je razkril, da je mladiček takoj po rosjtvu zaječal, mama Hao Hao pa ga je nežno dvignila z gobcem in ga očistila. "Videti je kot mala rožnata klobasica," je dodal v smehu.

Nevarnost še ni mimo
Ker pande v ujetništvu redko zanosijo, si v omenjenem živalskem vrtu sploh niso upali verjeti, da je umetna osemenitev pred nekaj meseci dejansko uspela. Da je Hao Hao v veselem pričakovanju, so sicer potrdili šele pred nekaj tedni in od takrat naprej upali, da se bo brejost končala srečno. Tudi zdaj, je poudaril vodja zoološkega oddelka Tim Bouts, nevarnost za malega pando še ni mimo. Mnogo pand namreč umre v prvih dneh po rojstvu.

Trenutno je sicer na vsem svetu komaj 1.864 pand, okoli 300 jih živi v ujetništvu.