Grizliji so od leta 1975 v ZDA uvrščeni na seznam ogroženih vrst. Foto: Reuters
Grizliji so od leta 1975 v ZDA uvrščeni na seznam ogroženih vrst. Foto: Reuters

Obstaja velika verjetnost, da se bo populacija nekoliko razredčila zaradi pomanjkanja belolubjastega bora, ki je za te živali pomemben vir hrane.

Sylvia Fallon, znanstvenica
Grizli
Medvedi začnejo iskati hrano takoj, ko se zbudijo iz zimskega spanja in zapustijo svoj brlog. Foto: Reuters

V parku Yellowstone, ki se razteza čez tri zvezne države - Wyoming, Montana in Idaho - je leta 1975 živelo le 176 grizlijev. Razlog za upad števila je bil človek, ki je te živali streljal, lovil v pasti in jih zastrupljal.

Tedaj se je vlada odločila, da bo grizlija uvrstila na seznam ogroženih vrst. Tako je želela povečati število medvedov s 176 na 500, a to številko so živali zdaj presegle, saj naj bi jih po uradnih podatkih v Yellowstonu danes živelo že več kot 700.

Zakon je bil do zdaj izredno uspešen
Severnoameriška služba za ribe in divje živali (US Fish and Wildlife Service) je prav zaradi tega podatka v četrtek predlagala umik grizlija s seznama ogroženih vrst v Združenih državah Amerike, kar je naletelo na buren odziv okoljevarstvenikov, ljubiteljev živali in tudi indijanskih plemen, ki to žival zelo cenijo. Okoljevarstveniki se bojijo, da bo ob umiku moratorija število medvedov znova precej upadlo, predvsem jih skrbi lov živali, ki se bodo znašle zunaj meja parka. "Grizliji so v parku Yellowstone izolirana populacija in visoka stopnja spopadov z ljudmi je pogosta. Obstaja velika verjetnost, da se bo populacija nekoliko razredčila zaradi pomanjkanja belolubjastega bora, ki tem živalim pomeni pomemben vir hrane," je povedala Sylvia Fallon, znanstvenica iz ameriške nevladne organizacije NRDC (Natural Resources Defense Council) in dodala: "Zakon o ogroženih vrstah je bil do zdaj izredno uspešen pri varovanju te populacije in preprečevanju upada števila živali. Prav zato je pomembno, da se upošteva še naprej, dokler prihodnost grizlijev ne bo bolj zanesljiva."

Severnoameriška služba za ribe in divje živali je sicer grizlija s seznama ogroženih vrst izločila že leta 2007, a so njene argumente za to dejanje izpodbijali, pozneje pa je zvezno okrožno sodišče odločitev razveljavilo in zavrnilo vse pritožbe.

Medvedov je preveč in so nevarni
Glavni argument te službe je, da so se medvedi preveč namnožili in utegnejo biti človeku nevarni. V Yellowstonu opozarjajo, da so ponekod medvedi, ki pozimi sicer prespijo, že budni, lačni in iščejo hrano. "Medvedi začnejo iskati hrano takoj, ko zapustijo svoj brlog. Predpisi v našem parku zahtevajo, da obiskovalci ves čas ohranjajo 100 metrov razdalje od teh živali," so zapisali v sporočilu za javnost. Obiskovalcem predlagajo, da si medvede pobliže ogledajo z daljnogledi. Zaradi varnosti so med drugim tudi zaprli dele parka, v katerem se medvedi načeloma prehranjujejo z ostanki losov in bizonov, saj se lahko na kakršne koli vsiljivce med hranjenjem agresivno odzovejo. Zvezna vlada je za vsa prizadevanja za obnovitev populacije grizlijev do danes zapravila med 20 in 30 milijoni ameriških dolarjev, je še pojasnila tiskovna predstavnica Severnoameriške službe za ribe in divje živali Serena Baker.

Grizliji so na začetku 19. stoletja lomastili po vsej državi in so simbolizirali neukročeno ameriško divjino, a jih je človek z nastavljanjem pasti in s streljanjem v 48 zveznih državah skoraj iztrebil.

Obstaja velika verjetnost, da se bo populacija nekoliko razredčila zaradi pomanjkanja belolubjastega bora, ki je za te živali pomemben vir hrane.

Sylvia Fallon, znanstvenica