Hrte zaradi njihove hitrosti uporabljajo za pasje dirke, ponekod tudi za lov na divjad. Sicer pa gre za odličnega družinskega spremljevalca, ki poglede pritegne tudi na pasjih razstavah. Foto: EPA
Hrte zaradi njihove hitrosti uporabljajo za pasje dirke, ponekod tudi za lov na divjad. Sicer pa gre za odličnega družinskega spremljevalca, ki poglede pritegne tudi na pasjih razstavah. Foto: EPA
Hrtji svet
Na žalost veliko ljudi lastnosti hrtov izrabljajo v svoje namene, živali pa po svojih 'karierah' velikokrat žalostno končajo. Foto: MMC RTV SLO
Maja
Hrtinji Maji je Hrtji svet v Sloveniji našel ljubeč dom. Foto: MMC RTV SLO

Hrt je pasma psov, ki je zaradi svoje velike hitrosti pogostokrat uporabljena in tudi izrabljena v različne namene, od pasjih dirk do lova. Po "karierah" pa ti psi postanejo nezaželeni in pogostokrat klavrno končajo, nemalokrat jih čaka mučna smrt. Brezvestni 'skrbniki' jih v najboljšem primeru zavržejo, velikokrat pa tudi obesijo oziroma pokončajo na kakšen drug način.

Vabljeni k ogledu prispevka
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Hrtinja Maja, kot kaže, za seboj nima tako grozne zgodbe. Prek društva Hrtji svet so jo iz Španije pripeljali v Slovenijo. "V začasnem domu je iskala stalno bivališče. Po nekem naključju je ta e-pošta z njeno zgodbo prišla tudi do mene. Ko sem videl sliko s temi njenimi zelo posebnimi rumenimi očmi, je nisem več izbil iz glave. Posledično sem se začel zanimati za samo posvojitev, sprožil sem postopek, da bi se zadeva uresničila," je dejal novi skrbnik Marko Magajna.

Na podeželju zelo popularen lov s španskimi hrti
Maja je bila najdena nekje v okolici španskega mesta Valladolid, 21. decembra 2012 so jo pripeljali v zavetišče. "Tam je potem čakala do posvojitve, ki naj bi se realizirala v Franciji, pa je potem vse skupaj padlo v vodo." Glede na to, da je bila že v karanteni, se je društvo odločilo, da jo pripeljejo v Slovenijo, kjer je v začasnem domu počakala na novega skrbnika. O njeni zgodbi se sicer ne ve veliko, je pa na španskem podeželju zelo popularen lov s španskimi hrti. "Sam trening vsebuje vse od vlačenja za avti, za motorji za dvigovanje kondicije. Tam vlada mnenje, da je lačen hrt boljši lovec, zato so pogosto ti psi tudi izstradani do kosti. Tisti srečni pridejo ven, manj srečni pa končajo ali obešeni ali v vodnjakih. Privežejo jih na železniško progo, da jih povozi vlak. Skratka, nimajo meje pri fantaziji, kako pokončati psa," je pojasnil Magajna.

Pri socializaciji ni bilo težav
Maja se je na novo okolje hitro navadila, pri socializaciji praktično ni bilo nobenih težav. "Je relativno netravmatizirana oziroma sploh ni travmatizirana. Prišla je v stanovanje, se razgledala, prišla v svojo posteljo in to je bilo to. Je pa res, da je bila že v začasnem skrbništvu, kjer so jo naučili od hoje po stopnicah do vožnje z avtom. Vseh teh stvari ona pred tem sploh ni poznala. Stopnice so ji bile mora," je povedal Magajna in dodal: "Je pasemsko manjša in sorazmerno lahka, saj ima 23 kg. Je izredno radoživa, pripravljena je vzpostaviti stik z ljudmi in drugimi živalmi."

Nasvet: Če imate priložnost, tvegajte
Društvo Hrtji svet je bilo ustanovljeno za pomoč hrtom v stiski. Na njegovi spletni strani lahko pregledate profile hrtov, ki iščejo svoje domove, nekaj oglasov ste si lahko v preteklosti ogledali tudi na naši spletni strani. Marsikdo je že razmišljal o posvojitvi tovrstnih živali, a se je ustavilo čisto pri koncu. Magajna svetuje: "Če imate možnost in če vas zadeva zanima, tvegajte. V končni fazi je sam postopek pred posvojitvijo zasnovan tako, da se tisti, ki niso primerni, izločijo. Pride član društva na predposvojitveni obisk, pogledajo se okoliščine, kjer bi pes živel, izpolni se vprašalnik, potem pa tudi društvo poskuša svetovati, kateri pes bi bil primeren za nekoga. Drugače pa, odkar jo imamo, nam je absolutno spremenila življenje. Vidiš vreme, vidiš naravo. Zaradi psa moraš ven. Tu ni 'bom šel jutri'. Ne, imaš psa, moraš ven. Dvakrat, trikrat, štirikrat na dan in to je potem kar en velik plus."

Iz Španije prek Hrtjega sveta v ljubeč dom
Iz Španije prek Hrtjega sveta v ljubeč dom