Med pticami selivkami, ki bodo hladnejše kraje zamenjale za toplejše, so tudi škorci. Foto: BoBo
Med pticami selivkami, ki bodo hladnejše kraje zamenjale za toplejše, so tudi škorci. Foto: BoBo


Ptice se lahko selijo tudi posamično. Resda ptice bolj ali manj letijo na liniji Evropa-Afrika, a lahko se selijo tudi drugače. "Poznamo zelo različne tipe selitev. V najbolj klasičnem pomenu besede 'selitev' gre za obsežne premike celotnih ali velikih delov populacij iz evropskega kontinenta v smeri proti prezimovališčem, ki se nahajajo južneje. Bodisi v Sredozemlju ali severni Afriki bodisi v podsaharski Afriki," je pojasnil Luka Božič iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.
"Selitev na tako dolge proge ne poteka v enem kosu. Ptice se morajo na svoji poti proti jugu ustaviti. Tukaj igrajo pomembno vlogo počivališča oziroma postojanke, kjer se ptice ustavijo, odpočijejo in naberejo energijo za nadaljnjo pot proti jugu," je dodal.
Novembra pričakujemo tudi žerjave
Selitve lahko trajajo tudi nekaj tednov, obstajajo pa tudi zelo različne selitvene strategije v ptičjem svetu. "Nekatere vrste tudi na več tisoč kilometrov dolgi poti potrebujejo le nekaj postankov," je dejal Božič in izpostavil različne vrste pobrežnikov. Manjše vrste ptic se selijo zelo postopoma, vsak dan opravijo manjše razdalje in zato pot traja tudi dlje. "V tem času se nekatere vrste selijo prek naših krajev, hkrati pa že prihajajo vrste z daljnega severa oziroma vzhoda evrazijske celine, ki bodo tukaj preživele zimo. Med temi selitvenimi vrstami lahko opazujemo različne vrste rac, galebov, gosi, v novembru pa pričakujemo tudi žerjave," je sklenil Božič.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Ptice selivke
Ptice selivke