Psiček mora biti ob posvojitvi ali nakupu že čipiran. Foto: EPA
Psiček mora biti ob posvojitvi ali nakupu že čipiran. Foto: EPA
Registracija mladiča le s podatki o pasji materi

Veljaven pravilnik je tak, da morajo biti vsi mladiči pred odhodom iz legla čipirani in registrirani, je na začetku pojasnila Mateja Pevnik z Veterine Noe. "To velja za vse mladiče, za rodovniške mladiče, za mešance in pa tudi za čistokrvne mladiče brez rodovnika. Zmotno je mišljenje - nekaj časa je bil pač tak predpis -, da je, tudi če kupimo nečipiranega in neregistriranega mladiča, to v redu in da lahko potem veterinar pač neposredno na nas napiše. Ni več tako. Dejansko moramo biti pozorni, da je mladič ob nakupu že čipiran in pa registriran," je dodala.

Novi skrbniki so velikokrat ogoljufani
V praksi se lahko pojavi več težav, predvsem zaradi nevednosti ljudi. "Še vedno je ogromno pasjih mladičev, ki so prevzeti na raznih parkiriščih, za katere pravijo, da je iz njihovega legla, pa ga pripeljejo na pol poti in potem se izkaže, da tak mladič ni ne čipiran in niti nima potnega lista. V bistvu ljudje dobijo neko cepilno knjižico in ta jim je vročena kot potni list. Ne spoznajo se na to, katero cepljenje je vpisano v tem potnem listu, niti ne vedo, kako je ta evropski potni list videti, tako da so dejansko nekateri ljudje ogoljufani, nekaterim pa je zagotovljeno, da to ni potrebno. Zato, ker je pač dolgoletna praksa že taka in da bodo to pač sami opravili pri svojem veterinarju. Opozarjam na to, da dejansko, ko psa prevzamemo, mora biti ta že čipiran in pa registriran," je poudarila Pevnikova.

Registracija mladičev stane 30 evrov
Kaj se zgodi, ko pasji mladič še ni čipiran? Oba - tisti, ki je psa oddal/prodal, in tisti, ki ga je prevzel/kupil - sta v prekršku. "Kazni so od 400 do 800 evrov. To je pač treba preveriti na inšpekciji. Ko pride tak lastnik k nam, je to problem, ker ima v bistvu nepopolno dokumentacijo, in ga samodejno potem inšpektor povpraša, zakaj je nepopolna, in gre raziskovat primer. To je nepotrebno, ker registracija mladiča stane 30 evrov," je dejala in pojasnila, da je namen pravilnika v osnovi slediti izvoru psa. Na spletu lahko zasledimo kopico oglasov, kjer oddajajo oziroma prodajajo necepljene in nečipirane pse iz slabih razmer. Z novim pravilnikom skušajo preprečiti takšne primere: "Namen pravilnika je ravno v tem, da bi mladiči do osmega tedna ostali v leglu pri mami, zato da so mladiči dobro oskrbljeni, da ne gredo prezgodaj od mame in da novi lastniki dobijo zdrave ter oskrbljene mladičke."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Registracija mladiča le s podatki o pasji materi