Netopirji načeloma ne grizejo, grizejo le takrat, ko jedo – njihova hrana pa so žuželke. Foto: Žiga Živulović ml./BoBo
Netopirji načeloma ne grizejo, grizejo le takrat, ko jedo – njihova hrana pa so žuželke. Foto: Žiga Živulović ml./BoBo
Z netopirjem Boromirom na gozdni učni poti

Netopirji v zimskem času sicer spijo. Skriti so in zunaj jih ne moremo najti, razen če je kdaj zelo toplo ali pa so lačni in zletijo ven. Najdemo jih lahko tudi na tleh. Netopirji načeloma ne grizejo, grizejo le takrat, ko jedo – njihova hrana pa so žuželke.
"Ampak," je opozorila Monika Podgorelec iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, "če bi ga jaz hotela napasti oziroma prijeti preveč, potem bi se hotel braniti in bi me poskusil ugrizniti." Gozdni netopirji živijo v duplih, nekateri pa imajo tudi nastavljeno hiško ali netopirnico.

Z Majo Vedberčnik, vodjo enote Mehurčki v vrtcu Tezno, smo opravili kratek pogovor.


Ljudje imamo do netopirjev običajno takšne in drugačne predsodke. Vi v vrtcu pa ste si netopirje izbrali celo kot maskoto vaše gozdne poti. Kako je prišlo do tega?
Ko smo začeli načrtovati našo gozdno pot, smo se spraševali, katera žival naj bo tista, ki bo otroke po tej poti vodila. In ker po navadi za naše delo jemljemo živali iz pravljic - zajčke, lisice, mravlje, čebele - smo se tokrat odločili drugače. Tudi iz tega razloga, da že majhnim otrokom damo določene izkušnje, ki jih kasneje ne bodo zaznamovale v smislu odpora do teh živali.

Kaj vse pa je mogoče videti na vaši gozdni poti? Vidimo, da so postavljene informativne table, kako poteka ogled?
Najprej moram povedati, da je gozdna pot nastala po idejah otrok. Ko smo se sprehajali po tej gozdni poti, so otroci opazovali in zaznavali veliko različnih stvari, ki jih odrasli redko kdaj vidimo. Zato smo vse te ideje in vsebine vključili najprej v pravljico, ki je bila motivacija, in iz te pravljice smo potem črpali vse te interpretativne table, ki so v gozdu nastale.

Vam je pri nastajanju poti kdo pomagal ali je v celoti vaše izdelave?
Pred tremi leti smo se vključili v projekt Turistične zveze Slovenije 'z igro do prvih turističnih korakov'. To je bilo tisto prvo vodilo, ki nas je vodilo k temu. Druga stvar pa je ta, da smo v neposredni bližini gozda - gozd Stražun je eden najlepše ohranjenih gozdov v srednji Evropi - in zato smo si rekli, zakaj pa ne bi naredili česa, da bi gozd oživel? Moram reči, da nam je v veliki meri uspelo, ljudje se skozi gozd sprehajajo. Velikokrat tudi dobimo pohvale, kaj vse smo skupaj z otroki naredili, tako da mislim, da nam je uspelo. Res pa je, da je to projekt, ki živi iz leta v leto in ga nadgrajujemo. Letos smo začeli v gozd v popoldanskem času vabiti cele družine. Z gibanjem, z naravoslovnimi delavnicami … veseli smo, da je tako.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Z netopirjem Boromirom na gozdni učni poti