Število poljskih vrabcev v Sloveniji in drugod po Evropi upada. Foto: MMC RTV SLO
Število poljskih vrabcev v Sloveniji in drugod po Evropi upada. Foto: MMC RTV SLO

"Poljski vrabec je bližnji sorodnik domačega vrabca ali kot mu pravijo nekateri tudi hišni vrabec, kajti zadržuje se na hišah, v naseljih, tudi v mestih. Poljski vrabec pa je nekoliko drugačen po obnašanju, velikosti, tudi značilnostih," je objasnil samostojni raziskovalec Milan Vogrin.

O poljskem vrabcu
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


"Je manjši od hišnega vrabca, obarvan je bolj živo na licih, ob straneh glave ima belo liso v obliki polmeseca in črnino. Je manjši, bolj čokoladno živo obarvan. Živi, kot že namiguje ime, na poljih, izven naselja na robovih mest. Ustrezajo mu sadovnjaki, robovi gozdov, travniki, polja, skratka bolj odprta površina,"
je dodal.
Ni tako skrben kot domači vrabec
Poljski vrabec, tako kot domači vrabec (Passer domesticus) rad zaseda dupla, prav tako pa tudi rad zasede krmilnice, ki so nastavljene v parkih, gozdovih in sadovnjakih. Lahko ga sicer najdemo tudi pod strehami. "Poljski vrabec je v Sloveniji splošno razširjen, čeprav manj kot domači vrabec. Ocenjujemo, da je dva do trikrat manjštevilčen kot domači vrabec. Živi tudi nekoliko bolj raztreseno in ne tako skrbno kot domači vrabec. Je nekakšen indikator za ogroženost, kajti hrani se s semeni in žuželkami, ki so v naravi dostopni tudi ostalim pticam in opaziti je trend, da njegovo število pri nas in tudi drugod po Evropi nazaduje. Zato ni nič narobe, če vrabcu nastavimo gnezdilnico v vrt, v park, kamor se bo naselil. Gnezdo bomo prepoznali po veliki gmoti trave in slame. Nam pa bo to povrnil s pobiranjem žuželk po vrtu," je še povedal Vogrin.

O poljskem vrabcu
O poljskem vrabcu