Kuža posluša, ne popravlja, ne kritizira, in to je tisto, kar je najbolj dragoceno, je poudarila Vesna Sirotič. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Kuža posluša, ne popravlja, ne kritizira, in to je tisto, kar je najbolj dragoceno, je poudarila Vesna Sirotič. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
false
Vesna Sirotič in Urška Ferletič (na fotografiji levo) sta program READ preizkusili v koprski mladinski knjižnici. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Pred dvema tednoma sta Vesna Sirotič in Urška Ferletič program READ preizkusili v koprski mladinski knjižnici. Vesna ima s psi precej izkušenj, med drugim je bila s svojo Belo reševalka. Urška in njen Grin pa sta vešča v različnih pasjih disciplinah.

Program READ so razvili v Ameriki, Vesna pa se ga je najprej lotila kar sama. "Že pred leti sem na spletu zasledila ta program. Zdel se mi je zelo zanimiv, tudi zato, ker sem sama šolska knjižničarka. Pozneje sva z Belo pri Tačkah pridobila tudi licenco za izvajanje programa READ," je potrdila.

Med otroki in starši veliko zanimanja
Najprej je poskušala pomagati otrokom na Centru za korekcijo sluha in govora v Portorožu, zdaj je najdejavnejša na osnovni šoli Marezige. Med otroki in starši je vzbudila veliko zanimanja: "Vedno znova me preseneti, kako je to lepo sprejeto - vsaka dejavnost s kužkom, ne samo branje. Na začetku si najbrž vsi predstavljajo, da bodo kužka samo malo pobožali in kaj izvedeli o njem. Pozneje pa se iz tega lahko razvije cela šolska ura, aktivnosti so lahko tudi terapija. Vedno znova ugotavljam, da je to zelo dobrodošlo; da tudi pri otrocih, ki so se morda prej bali ali pa so zelo zadržani, pride do napredka, da se potem lažje vključujejo. V vseh teh letih nisem nikoli doživela takšne zavore, da ne bi skupaj preživeli tiste urice."

V ospredju je pes
Na bralne urice prihajajo tudi otroci, ki težko berejo ali imajo govorne težave. "Kuža posluša, ne popravlja, ne kritizira, in to je tisto, kar je najdragocenejše," je povedala. Bralna urica običajno traja 20 minut. Sestavljena je iz uvodnega dela s spoznavanjem, osrednjega dela z branjem in pogovorom in zaključnega dela, namenjenega igri s psom. Natančen potek sicer prilagodi posameznemu otroku, je razložila Vesna in dodala: "Mi kot vodniki smo tukaj v očeh otrok precej nepomembni. V ospredju je pes."

Terapevtsko delo za psa največ dvakrat na teden
Za poslušanje seveda ni primeren sam pes. Vsak terapevtski pes gre z vodnikom najprej na preizkus, nato na izobraževanje in potem opravi 25 pripravniških ur. Pri Tačkah pomagačkah morajo imeti vsi opravljen tudi kinološki izpit A. Ko je pes pripravljen, lahko terapevtsko delo praviloma opravlja največ dvakrat na teden, saj se pri tem močno utrudi, smo še izvedeli. Če imate doma psa in mislite, da bi z njim lahko komu priskočili na pomoč, tako kot to počno terapevtski pari po Sloveniji, potem si poglejte spletno stran Tačke pomagačke, kjer boste našli tudi obalno-kraško in goriško podružnico ter informacije o tem, kako se lahko vključite v humanitarno delo.

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Branje s psi za otroke
Živalski blues: Branje s psi za otroke