Podgane so zelo inteligentne in socialne živali. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Podgane so zelo inteligentne in socialne živali. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Podgana
Eden glavnih predsodkov, povezanih s podganami, je zmotno mišljenje, da so te živali umazane. Resnica je prav nasprotna. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Podgane so zelo inteligentne in socialne živali. So zelo učljive in se hitro navežejo na človeka. "Mlada podgana, ko pride, se v bistvu socializira že s tem, ko se z njo rokuješ. Obstajajo seveda podgane, ki grizejo, kakšne starejše podgane, ki niso socializirane, s katerimi se na primer nihče ni ukvarjal. Tiste znajo pošteno ugrizniti, smo že tudi mi to doživeli in imeli bojne rane," je dejala Aleša Muršec.

Dodala je: "Večinoma so zelo prijazne, se zelo hitro navadijo na roko. Nimajo nekih večjih problemov s tem. Podgana ne bo nikoli druge podgane zamenjala za človeka. Nekako vedno iščejo bližino človeka. Kadar se približaš kletki, one že čakajo, da jih boš spustil ven, splezajo po rešetkah in čakajo, da jih boš vzel v naročje."

To so hvaležni ljubljenčki
Murščeva se s podganami ukvarja že približno štiri leta, zanje se je odločila povsem po naključku. "Videli smo nekaj ljudi, ki so jih imeli in smo ugotovili, da so zelo zanimivi in socializirani ljubljenčki. Tako smo se odločili, da bomo posvojili eno podgano. Kmalu je prišla k nam še ena podgana, ker podgane nikoli ne smejo biti same. To so zelo družabne živali, ki zelo trpijo, če so same. Mi smo nad njimi enostavno navdušeni. Podgane so eni taki hvaležni ljubljenčki in veliko se je treba z njimi ukvarjati," je priznala.

Podgane so vsejede
Za hišne ljubljenčke so primerni tako samci kot samice. Samci so večji in ko odrastejo, so bolj umirjeni in počasni, medtem ko so samice manjše in bolj živahne. "Če razmišljate o tem, da bi nabavili podgano, je pomembno, da nikoli ne vzamete samo ene. Podgane so družabna bitja in resnično so zelo osamljene, kadar so prepuščene same sebi." Podgane so vsejede, kar pomeni, da potrebujejo hrano rastlinskega in živalskega izvora. "Pomembno, je da jih hranimo s kvalitetno in uravnoteženo krmno mešanico za podgane. Naše podgane dobijo še veliko sadja in zelenjave, kuhane ali sveže. Včasih pa so zelo vesele, kadar dobijo kakšen mesni priboljšek, kakšen kos piščanca, damo jim tudi kakšno piščančjo kost, košček sira ali pa kakšen briketek, ki ga ukradejo našim kužkom," je pojasnila Murščeva.

V povprečju živijo tri leta
Eden glavnih predsodkov, povezanih s podganami, je zmotno mišljenje, da so te živali umazane. Resnica je prav nasprotna. "Podgane se kot mačke ves čas umivajo in tudi po rokovanju z njimi se najprej umijejo," je poudarila Murščeva. Za podgane je zelo pomembno, da niso na prepihu in blizu vira toplote ter da imajo visoko kletko. "Te živali zelo rade plezajo. V kletkah jim je treba namestiti igrače, lahko tudi kakšne vrvi, lestve, da se imajo v svojem budnem času s čim zamotiti. Ljudje, ki bi želeli imeti podgane za hišne ljubljenčke, je fino, da izberejo dve podgani istega spola. Podgane se zelo hitro množijo, zato ni priporočljivo, da bi imeli podgane nasprotnega spola, ker se vse prehitro zgodi, da se potem podgane nakopičijo in nimamo kam z njimi," je še dejala

Podgane živijo povprečno tri leta. Spolno dozorijo pri petih do šestih tednih in takrat je treba ločiti samce in samice. Odrastejo pa pri štirih ali petih mesecih.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Podgana tudi kot hišni ljubljenček
Podgana tudi kot hišni ljubljenček