Šetlandski poniji so v osnovi zelo prijazne živali. Foto: EPA
Šetlandski poniji so v osnovi zelo prijazne živali. Foto: EPA


"Šetlandski poniji so manjši konjički. Največja višina je okrog 105 cm. Odločili smo se za vzrejo manjših okrog 85 cm. Za jezdenje uporabljamo malo večje konje, okrog meter visoke. Pri šetlandskih ponijih so dovoljene vse barve, posebej pa se ločijo tisti pikasti. To je posebna pasma, sicer pa so to robustni konjički. Morajo biti robustni, majhhi in čokati," je dejal Vili Petaci z omenjene ekološke kmetije.

O živalih in ljudeh
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Zelo odporni na vremenske temperature

Šetlandski poniji so v osnovi zelo prijazne živali. "Pri nas, recimo, obstaja nekakšen strah pred poniji. To je po mojem mnenju zato, ker so vedno prodajali neprijazne živali, ki jih niso obvladali, kupovali pa so jih taki, ki so se bali velikih konj, a to je prav tako konj, kot velik konj. Zelo odporni so na vremenske temperature. Pozimi so radi zunaj, na pašniku so celo poletje zunaj, radi pa gredo tudi v 'štalo', kjer dobijo kakšen priboljšek," je dodal Petaci. Na kmetiji imajo sicer tudi mezga, tj. križanec med konjem in oslico. Kmetijo krasijo tudi haskiji, imajo jih 14, pred kratkim so dobili tudi leglo sedmih mladičev.

Šetlandski poniji in druga živalska družba
Šetlandski poniji in druga živalska družba