Nina Novak Kerbler, avtorica knjige, s knjigo opozarja na možnost posvojitve psov, vzrejenih za tekaška tekmovanja. Foto: Nina Novak Kerbler
Nina Novak Kerbler, avtorica knjige, s knjigo opozarja na možnost posvojitve psov, vzrejenih za tekaška tekmovanja. Foto: Nina Novak Kerbler

Otroci so hrte božali, jih risali in poslušali zgodbe o odsluženih ter posvojenih psih. Dr. Nina Novak Kerbler je predstavila knjigo Hrti na sprehodu.

"Rešene živali so redko glavni junaki"
Kerblerjeva je posvojila dva odslužena hrta. Te pse, ki zelo hitro tečejo, ponekod, na primer v Španiji, na Irskem in v Veliki Britaniji, uporabljajo za dirke, na izide pa je mogoče staviti. V tem poslu se vrti veliko denarja, zato številne hrte vzrejajo izključno v ta namen. Takšni psi živijo v težkih razmerah in imajo malo stika z ljudmi. Ko se postarajo in niso več dovolj hitri za tekmovanja, jih lastniki zavržejo. Pred smrtjo jih rešujejo številni prostovoljci, tudi v Sloveniji. Glavna junaka knjige Hrti na sprehodu sta Kim in Tom. Oba sta nekoč tekmovala na pasjih dirkah.

O tem, zakaj si je želela ustvariti takšno zgodbo, je avtorica knjige povedala: "Imam dva svoja hrta, s katerima se seveda sprehajam okrog. Živim blizu večjega parka in običajno potrebujem 15 minut, da pridem do parka, ker me ustavljajo otroci, ki me kar naprej sprašujejo, kdo sta hrta in ju pozdravljajo. Videla sem, da jih zanima, od kod sta, zakaj sta tekmovala in kako. Vse to si zapomnijo in vse vedo. Zato sem si želela ustvariti neko širšo zgodbo, v kateri bi nastopale rešene živali. Rešene živali so redko glavni junaki."

Dodala je: "Želela sem ustvariti prepričanje, da z rešenimi živalmi, ki so posvojene, ni nič narobe, da so celo simpatične. To sta pač ta dva junaka. Seveda obstaja neka povezava z mojima dvema hrtoma. Onadva sta zelo dober navdih, sploh s svojimi lumparijami, za dogodivščine."

Poistovetenje s čustvi zapuščene živali
Želela je doseči to, da bi se otroci poistovetili s čustvi zapuščene živali. "Želela sem, da ne bi samo reševali zavrženih živali, ampak da bi vzgajali mlajšo generacijo, da bi vendarle stvari šle kdaj na boljše, da bi se odločali za več posvojitev, za reševanje živali iz zavetišč, ne samo hrtov, ampak vseh živali, ki so zavržene ali brezdomne," je še povedala Kerblerjeva.

Kaj še je o knjigi, o hrtih in o sebi povedala pisateljica, lahko slišite v spodnjem prispevku. Oddaji Živalski blues lahko prisluhnete vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Hrti na sprehodu
Živalski blues: Knjiga Hrti na sprehodu
Hrti na sprehodu
Živalski blues: Knjiga Hrti na sprehodu