V Zimbabveju se soočajo s hudo sušo. Fotografija je bila posneta v ruralnem Masvingu na jugovzhodu države. Foto: Reuters
V Zimbabveju se soočajo s hudo sušo. Fotografija je bila posneta v ruralnem Masvingu na jugovzhodu države. Foto: Reuters

S tem želijo preprečiti pogin živali zaradi lakote ali pomanjkanja vode, so sporočili iz državne službe, pristojne za parke. V oglasu, ki je bil objavljen v tamkajšnjem časopisu, je služba k nakupu povabila vse ljudi, ki lahko kupijo in skrbijo za divje živali.

Števila in vrst živali, ki so na prodaj, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso objavili. "Lahko potrdim, da smo objavili oglas, potem ko je el nino še zaostril sušo," je dejala tiskovna predstavnica službe, pristojne za parke, Caroline Washaya.

Mugabe razglasil naravno katastrofo
Okoljevarstvenik in nekdanji direktor službe Jerry Gotora je poudaril, da oblasti s prodajo živali zbirajo finančna sredstva, s katerimi bodo zagotovile vodo za tiste živali, ki ostajajo v parkih. "Zimbabve se sooča z eno najhujših suš v vsej svoji zgodovini. Hujša je celo od tiste leta 1992, ko je več tisoč živali poginilo, številne pa so prodali," je povedal. Ob tem se nacionalni parki soočajo tudi s preveliko populacijo slonov. V preteklih letih so zato več slonov prodali v različne države, med drugim na Kitajsko.

Zaradi suše več kot četrtina prebivalstva Zimbabveja trpi zaradi pomanjkanja hrane, predsednik Robert Mugabe pa je februarja razglasil naravno katastrofo.