Vodni bivoli so živali, ki jih poznamo predvsem iz Azije. Živijo tudi v Sredozemlju, v zadnjih letih celo v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Vodni bivoli so živali, ki jih poznamo predvsem iz Azije. Živijo tudi v Sredozemlju, v zadnjih letih celo v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Vodni bivoli so živali, ki jih poznamo predvsem iz Azije. Živijo tudi v Sredozemlju, v zadnjih letih celo v Sloveniji. Najdemo jih v Ormožu, ob Dravi.

Živali, ki so prilagojene na mokrišča
"Posvetovali smo se s strokovnjaki, veterinarji. Za ta mokrišča je bilo predlagano, da bi poskusili z vodnimi bivoli. To so živali, ki so prilagojene na življenje na mokriščih, na pičlo hrano, torej na hrano, ki nima tako velike energijske vrednosti kot na naših gnojenih travnikih. Kot taka žival se je najbolje izkazal prav vodni bivol," je pojasnil Dominik Bombek iz LIVEDRAVA in Doppsa.

Vodni bivoli "upravljajo" rezervat
Vodni bivol pravzaprav soupravlja rezervat, saj nadzira vegetacijo, ki bi se brez njih zaradi dobrih razmer zagotovo razrasla. "Te živali s pašo nadzirajo in zadržujejo preraščanje vegetacije. Najprej smo pripeljali pet bivolov, da te živali sploh preizkusimo, ali bodo v teh razmerah v lagunah lahko sobivale brez naše velike pomoči. Kot se je izkazalo, so res prave živali, v veliko pomoč so nam," je dodal Bombek. Zdaj se trudijo, da bi živali usmerili še na nasipe. Želijo jih pa pripeljati še deset, s katerimi bi se "bojevali" proti dodatnemu razraščanju.

Pri nas zanimanja za vodne bivole (še) ni
V čredi imajo za zdaj štiri samice in enega samca. "Te živali ne potrebujejo pomoči človeka pri kotenju in osemenitvi. Vse to naredijo po naravni poti brez kakršne koli težave. Zdaj imamo že tri mladiče, mislim, da je prava žival za to mokrišče, ki ga imamo. Mislim, da nismo naredili napake," je povedal Bombek. Vodni bivoli so sicer lepo razširjeni po Evropi. V Italiji, denimo, iz njihovega mleka izdelujejo tudi mocarelo. Pri nas nekega zanimanja za te živali (še) ni. "Dobro bi bilo razmisliti tudi v tej smeri, kajti glede na to, da se nam v Sloveniji območja zaraščajo, je taka živina za taka območja optimalna," je še poudaril Bombek.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Pri vodnih bivolih v Naravnem rezervatu Ormoške lagune
Pri vodnih bivolih v Naravnem rezervatu Ormoške lagune