Z gnezdilnicami lahko pticam pomagamo ne le pozimi, temveč tudi v drugih letnih časih. Foto: MMC RTV SLO
Z gnezdilnicami lahko pticam pomagamo ne le pozimi, temveč tudi v drugih letnih časih. Foto: MMC RTV SLO

gnezditev manj možnosti.
To se še posebej odraža v urbanih območjih, v mestih in vaseh, kjer je starih dreves precej manj. Pomagamo jim lahko z gnezdilnicami.

O gnezdilnicah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Pticam želijo v prvi vrsti priskočiti na pomoč

"Pri nas za ptice skrbimo pozimi s tem, da jih hranimo v krmilnicah. Ker pa jih želimo obdržati v okolici šole vse leto, poskrbimo tudi za gnezdenje. Ptice v okolici šole večinoma najdejo dovolj hrane, imajo pa težave, ker starih dreves z dupli ni, tako da lahko na ta način posrbimo vsaj za tiste, ki jim rečemo sekundarni duplarji, to so vrste, ki gnezdijo v duplih, ki si jih ne pripravijo same," je povedala Sava Osole z Gimnazije in veterinarske šole BIC Ljubljana. Dodala je: "V okolici šole obešamo različne gnezdilnice, ki so primerne za različne ptičje vrste, in spremljamo, katere vrste se naselijo, katere gnezdilnice so polne, kje imamo mlade ptičke." Vzrokov za to početje je več, glavna pa sta, da želijo pomagati nekaterim ptičjim vrstam, hkrati pa želijo, da se dijaki, ki so ljubitelji živali, ob tem tudi kaj naučijo. "To je izvenšolska dejavnost. Posebej se jim zdi pomembno, da ohranijo stik z naravo v okolici šole," je še povedala Osoletova.
Dijaki so skupaj s profesorji postavili že nekaj več kot 20 gnezdilnic. "Profesorji nas pokličejo v sklopu izvenšolskih dejavnosti, pri oskrbovanju gnezdilnic skrbimo dijaki. Nameščali smo jih skozi leta, postopoma, v majhnih številkah," je pojasnil dijak Žiga Mavri. V gnezdilnicah gnezdi okoli pet vrst, najpogostejše so velika sinica, poljski vrabec in brglez.

Mlade ptičje družine iz gnezdilnic
Mlade ptičje družine iz gnezdilnic