Na venezuelskih ulicah opažajo vse več zapuščenih, sestradanih psov. Foto: Reuters
Na venezuelskih ulicah opažajo vse več zapuščenih, sestradanih psov. Foto: Reuters
Pes
Skrbniki zaradi vsesplošne krize niso več sposobni skrbeti za svoje živali. Foto: Reuters

Venezuela se spopada s hudo gospodarsko krizo, ki ji ni videti konca. Kriza se je začela s padcem cen nafte, ki je v državi glavni vir proračunskih sredstev. Posledice za državljane in državljanke te južnoameriške države so hude.

Po izsledkih raziskave javnomnenjskega inštituta Datanalisis je osnovne življenjske potrebščine, kot so sladkor, riž, toaletni papir, tudi zdravila, skoraj nemogoče dobiti. Za nameček državo pesti tudi visoka inflacija, za letos denarni sklad napoveduje celo 720-odstotno inflacijo.

Sestradane živali zavržene na cesti
Če primanjkuje hrane za ljudi, je ni niti za živali. Prav zato marsikateri Venezuelec svojim hišnim živalim ne more zagotoviti najnujnejšega, zato psi, mačke, kunci in druge živali - tudi rejne - stradajo. Še več, veliko živali so ljudje zavrgli. To poletje naj bi se na ulicah vsak dan znašlo okoli 10 psov, ki so prepuščeni na milost in nemilost. Po besedah Katty Quintas, direktorice Fundacije za varstvo živali in okolja (Funasissi), se ljudje za ta dejanja odločajo predvsem zato, ker svojih živali ne morejo več nahraniti, ne zato, ker bi se jih naveličali oziroma jih ne bi več hoteli v svoji bližini. Cena pasje hrane naj bi se v zadnjih mesecih skoraj podvojila.

Živali v živalskih vrtovih sestradane
Krizo so občutile tudi živali v živalskem vrtu. Julija je po navedbah venezuelskih medijev v živalskem vrtu v prestolnici Caracas umrlo več kot 50 odstotkov vseh živali. "Trudimo se po najboljših močeh, da živalski vrt optimalno deluje," je pred dobrim mesecem dni dejal Oslander Montoya, računovodja lokalne občine, ki upravlja sredstva za omenjeni živalski vrt.