Pri Lešnikovih bivajo rešene živali. Foto: MMC RTV SLO
Pri Lešnikovih bivajo rešene živali. Foto: MMC RTV SLO

Pred leti je bil prostor, kjer stoji kmetija, namenjen kmetijstvu, predvsem prašičereji. Kmetijstvo so nato opustili, saj kmetijska zadruga ni več ponudila dovolj, zato je padla odločitev, da bodo na kmetiji obrnili stran in dali rešenim živalim možnost za lepo in dostojno življenje.

"Predvsem je to ljubezen, pa tudi zaradi otrok. Tudi mož se je odločil, da se moramo nekam usmeriti, da imamo še eno dodatno delo, da smo lahko veseli. Da se zvečer lahko usedeš in gledaš dol, kaj počnejo," je pojasnila Dunja Lešnik z domačije.

Oslička prva na pašniku
Prva žival je bila oslička. "Kupili smo jo na kmetiji Prost v Litiji. Ima deformirano zadnjo desno nogico in tudi lastniki so bili za to, da gre nekam, kjer bo živela do smrti. Nekaj smo dali za njo, da so si pokrili stroške. Bila je prva, ki je prišla, nato smo se odločili še za koze, ker je bilo za njo preveč hrane. Rekli smo, da bomo nabavili eno kozo, pa je prišla še ena in še ena ... lepo smo razmnožili to našo kozjo družino. Po kozji družini smo se odločili za našega konja Speedyja. Prihaja iz Nizozemske. Je miniaturni, razstavni konj, se pravi ga uporabljajo na razstavah," je povedala.

Kozlička rešili pred nožem
"Nato je prišel še Tonč, ki je bil darilo za rojstni dan za abrahama. To odsvetujem, ker so ljudje tisti dan veseli, ko pa nastopi zima, da jih morajo hraniti, je pa treba poskrbeti tudi za to, tako da odsvetujem ta živalska darila, ker ne vedo, kam z njimi. Sicer so imeli doma kmetijo, ampak on je bil pač to darilo," je še dejala in dodala: "Imamo tudi dva himalajska kozlička, Loleka in Boleka. Sicer sta bila blizu Maribora. Ko sta bila majhna, so jih rešili noža, bila sta za zakol. Potem jih niso mogli več imeti, ker so živeli v preveč strnjenem naselju. Sta smrdela, in to je sosede motilo. Tu pa za zdaj še nobenega ne motijo."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Kmetija rešenih živali
Kmetija rešenih živali