Foto: VOKA Snaga
Foto: VOKA Snaga

Po oceni veterinarja Zlatka Goloba je ptica sposobna za življenje v naravi, zato je bila skladno z uredbo o zatočišču za živali prostoživečih vrst premeščena nazaj v okolje, iz katerega je bila odvzeta.

Foto: VOKA Snaga
Foto: VOKA Snaga

Labodji par si je že lani za svoj dom izbral Tivolski ribnik in na njem tudi gnezdil, a neuspešno.

Še en gnezdeči par labodov pa lahko opazujete na Koseškem bajerju. Gnezditev tega labodjega para se je že začela. Pred dnevi so tam že opazili prvo jajce.

Obiskovalce parka in mimoidoče zato v ljubljanskem sektorju za urejanje javnih površin na Javnem podjetju Voka Snaga prosijo, da ptic ne vznemirjajo, se jim ne približujejo in jih ne hranijo. Labodi imajo na Tivolskem ribniku in Koseškem bajerju ter njuni okolici dovolj hrane.

Če je motenj v času gnezdenja preveč, lahko samica gnezdo zapusti oziroma preneha valiti. Zaroda v takem primeru ni. Ptice v času gnezditve in vzgoje mladičev potrebujejo predvsem mir.

Človek s hranjenjem prostoživečih ptic povečuje tekmovalnost med pticami različnih vrst, s tem pa povečuje tudi možnost poškodb ali prenosov okužb. Še vedno namreč veljajo ukrepi, ki jih je z namenom preprečevanja ptičje gripe v Sloveniji izdala Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, med katerimi je tudi prepoved krmljenja prostoživečih vodnih ptic.