Dva od 20 odraslih gepardov, ki so jih v Indijo po lanskem septembru uvozili iz Afrike. Foto: AP
Dva od 20 odraslih gepardov, ki so jih v Indijo po lanskem septembru uvozili iz Afrike. Foto: AP

Indija si prizadeva znova naseliti geparde, ki so pred desetletji izumrli zaradi lova in izsekavanja gozdov v času britanske kolonizacije.

V zadnjem letu so indijske oblasti v naravni park Kuno v osrednji zvezni državi Madja Pradeš naselile 20 gepardov iz Namibije in Južne Afrike.

Marca letos so se skotili štirje mladički, kar je povzročilo navdušenje indijskih oblasti in vzbudilo upanje na uspešen projekt rehabilitacije vrste v Indiji. Sploh po tem, ko so trije od 20 uvoženih gepardov v tem času že poginili.

Mladiči so bili šibki in zelo dehidrirani

Vendar so v zadnjih dneh iz Indije prišle žalostne novice. V torek je poginil prvi mladič. Kljub intenzivnemu veterinarskemu nadzoru sta v četrtek poginila še dva mladiča.

Zadnji preostali gepard in mati ostajata pod budnim očesom veterinarja na kliniki za intenzivno nego, poroča Guardian.

Uradnega razloga za pogin niso navedli, vendar je do smrti prišlo po hudem vročinskem valu, ko je temperatura v četrtek dosegla tudi 47 stopinj Celzija. Mladiči so bili po navedbah veterinarjev "šibki, s prenizko telesno težo in zelo dehidrirani".

Nizka stopnja preživetja gepardjih mladičev

Po vsem svetu v divjini živi manj kot 7000 gepardov, ki naseljujejo zgolj devet odstotkov svojega nekdanjega habitata, saj se je ta skrčil zaradi rasti človeške populacije in podnebnih sprememb. Stopnja preživetja mladičev gepardov je sicer tako v naravi kot v ujetništvu nizka.