Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Plazilca so našli pod drevesom v javnem parku Hasenheide v središču Berlina. "V okrožju smo vajeni marsičesa, a tega še nikoli nismo imeli: včeraj so naši zaposleni odkrili štiri metre dolgega poginulega indijskega pitona v Hasenheideju," so sporočile mestne oblasti na družbenih omrežjih.

Te še vedno preiskujejo njegov izvor, kljub pozivu javnosti še vedno niso prejeli nobenih informacij o pitonu. Sledila bo obdukcija, da bi ugotovili natančno vrsto in raziskali njen spol in vzrok smrti. Poskušali bodo tudi ugotoviti, ali je bila žival že mrtva, ko so jo spustili v park, piše Deutsche Welle.

Oblasti so dodale, da niso seznanjene z nobenim dovoljenjem za posedovanje pitonov na tem območju. Prav tako ni bilo poročil o iskanju pobeglih živali, ki bi ustrezale najdeni kači.

Sorodna novica Kdaj bomo v Sloveniji dobili seznam prepovedanih živali?

Tigrasti pitoni se bojijo ljudi
Strokovnjak za divje živali na berlinski upravi Derk Ehlert je ob tem poudaril, da bi glede na nizke temperature v februarju tudi živ piton pomenil le majhno nevarnost za ljudi, saj bi se, preden bi poginil, verjetno ustavil in zmanjšal aktivnosti. Tigrasti pitoni so sicer precej zadržane živali, ki se bojijo ljudi, je dodal.

Ehlert domneva, da so neodgovorni lastniki plazilca pridobili nezakonito in ga nato izpustili ali odvrgli in da ni pobegnil. Poudaril je, da v Berlinu pogosto najdejo tovrstne živali: ne samo kače, ampak tudi večje kuščarje, kuščarice in majhne krokodile. Povedal je še, da te živali v naravi v hladnem vremenu nimajo možnosti za preživetje. Če bi jih izpustili poleti, pa ne bi bile povsem nenevarne za ljudi.

Pozivi k prodaji eksotičnih živali
Glavna berlinska skupina za zaščito živali je po najdbi pozvala k strožjim ukrepom, ki bi omejili prodajo eksotičnih živali. Poudarili so, da je za te živali zahtevno in drago skrbeti, brez težav pa jih je mogoče kupiti tako zakonito kot nezakonito.

Primer mrtvega pitona po njihovem mnenju znova kaže na resen problem, da zasebniki gojijo kače, kuščarje, želve in celo opice. Samo v zadnjih nekaj dneh je skupina v svojem zavetišču v Berlinu namestila dve kači, ki so ju našli. Med njima je bil tudi kraljevi piton, ki ga je neki stanovalec našel v kleti.