Na Zbiljskem jezeru prevladujejo labodi, zbere se jih tudi več sto. Foto: BoBo
Na Zbiljskem jezeru prevladujejo labodi, zbere se jih tudi več sto. Foto: BoBo
Vodna ptica na sprehajalni potki ob Zbiljskem jezeru
Ljubitelji živali lahko ob Zbiljskem jezeru vodne ptice spremljajo v vodi, kot tudi na kopnem. Denimo, na sprehajalni potki ob jezeru (na fotografiji). Foto: BoBo


Gre za umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri kraju Zbilje, ki je nastalo leta 1953, ko je bil ob izgradnji hidroelektrarne v občini Medvode postavljen jez.

O vodnih pticah na Zbiljskem jezeru
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored je tukaj.

Veliko je nekaj manj kot 70 hektarjev in je ena najbolj priljubljenih točk za obiskovalce v bližnji in daljni okolici, to pa predvsem zaradi vodnih ptic, ki se tam zadržujejo.
Pravo labodje jezero
Največ je labodov, ki prihajajo po ponujeno hrano. "Na jezeru se zbere tudi po 200 živali, predvsem jeseni, pozimi in spomladi. V tem času jih ljudje hranijo s koruzo, ki jo lahko dobijo na samem mestu, obiskovalci pa lahko hrano prinesejo tudi s seboj. Labodi so tu domači, hrano tako rekoč vzamejo iz rok. Po številu labodov na jezero bi lahko rekli, da je to pravo labodje jezero," je dejal samostojni raziskovalec Milan Vogrin.
Od običajnih mlakaric do tatarskih žvižgavk
Labodi pa niso edine vodne ptice, ki jih lahko ljubitelji živali spremljajo na gladini Zbiljskega jezera. "Tu se zbere tudi med 20 in 30 različnih vrst ptic, predvsem med selitvijo in pozimi, ker tukaj prezimujejo," je še dodal. Med najpogostejšimi so poleg labodov običajne mlakarice, sivke, čopaste črnice, včasih pa lahko zagledate tudi zelo redko tatarsko žvižgavko in sivo gos. "Gre za paleto ptic, ki tukaj prezimujejo, se selijo, ustavljajo, obenem pa privabijo tudi številne obiskovalce od blizu in od daleč," je sklenil.

Zbiljsko jezero priljubljena destinacija vodnih ptic
Zbiljsko jezero priljubljena destinacija vodnih ptic