Foto: Save the Elephants
Foto: Save the Elephants

Dvojčici je slonica z imenom Alto skotila v nacionalnem rezervatu Samburu na severu Kenije, je sporočila organizacija Save the Elephants in dogodek označila za "dvojno veselje".

To je sicer že drugi par, ki se je pred kratkim skotil v rezervatu. Na začetku leta 2022 so namreč pozdravili dvojčka moškega in ženskega spola.

Na videoposnetku, ki ga je objavila organizacija Save the Elephants, je videti, kako se slonji mladički hranita pri mami in z drugimi člani črede.

Brejost traja skoraj 22 mesecev

Afriški sloni imajo med vsemi živečimi sesalci najdaljše obdobje brejosti. Svoje mladiče nosijo skoraj 22 mesecev, skotijo pa približno vsaka štiri leta. Slonji dvojčki pogosto ne živijo dolgo. Par dvojčkov, ki sta se leta 2006 skotila v Samburuju, ni preživel več kot nekaj dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) afriške savanske slone zaradi posledic uničevanja njihovega habitata in nezakonitega lova uvršča med ogrožene živali. V sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je populacija slonov v Keniji štela 170.000, do konca leta 1989 pa se je zaradi povpraševanja po slonovini zmanjšala na samo 16.000 primerkov.

Po podatkih kenijske službe za divje živali v tej državi trenutno živi več kot 36.000 slonov, saj so uspešni pri zajezitvi divjega lova.