Risa sta se še v ponedeljek mirno pretegovala v svojem domovanju. Foto: ZOO Ljubljana
Risa sta se še v ponedeljek mirno pretegovala v svojem domovanju. Foto: ZOO Ljubljana
Sledi risov
Po sledeh v snegu oskrbniki vedo, da sta risa še vedno nekje v živalskem vrtu. Foto: ZOO Ljubljana/Barbara Mihelič
Gams srečanja z risoma ni preživel

Padajoče drevje in vejevje je, kot smo že poročali, v noči na nedeljo pomendralo tudi del ograje pri risih. Ker je bila nevarnost padajočega drevja prevelika, do danes vrzeli v ograji še niso mogli popraviti.

Do ponedeljka zvečer sta bili živali še v ogradi, ponoči pa sta pobegnili. V živalskem vrtu pojasnjujejo: "Živali za ljudi nista nevarni. Usodni pa sta bili za gamsa, ki sta si ga izbrali za plen, kljub obilici hrane v njuni ogradi, ki so jima jo nastavljali oskrbniki."

V živalskem vrtu ob tem poudarjajo, da se ris v takšnih primerih pogosto več dni vrača k svojemu plenu in se hrani z njegovim mesom. Zato bodo v bližino postavili več živolovk, v katere ju bodo skušali čim prej uloviti.

Težave z dostavo hrane
V Živalskem vrtu Ljubljana imajo sicer precejšnje težave z dostavo hrane - Večna pot je namreč zaprta, zato morajo oskrbniki sami prepeljati hrano od zapore po zelo nevarni poti do živalskega vrta. Dobavitelji tako čakajo, kdaj jim bodo lahko dostavili seno, brikete, ribe za morske leve, sadje in zelenjavo. Nekaj sadja in zelenjave jim je dobavitelj iztovoril pri zapori ceste pri hotelu Mons, od koder so ga morali sami prepeljati "po nevarni in za promet zaprti Večni poti, kjer grozijo drevesa, ki se še naprej rušijo na cesto".

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij risov, razdejanja v živalskem vrtu (predvsem pri ogradi kozorogov in ob "stanovanju" morskih levov) ter iskanja obeh ubežnikov.

Foto: Blanka Dolinar in Barbara Mihelič, ZOO Ljubljana

Gams srečanja z risoma ni preživel