V ZOO-ju Ljubljana vladajo izredne razmere, saj vejevje in drevje že vso noč in ves dan padata povsod po živalskem vrtu. Foto: ZOO Ljubljana
V ZOO-ju Ljubljana vladajo izredne razmere, saj vejevje in drevje že vso noč in ves dan padata povsod po živalskem vrtu. Foto: ZOO Ljubljana
Zunanja ograja živalskega vrta je podrta na štirih mestih, padlo je več deset večjih dreves in veliko drevesnih vrhov ter vejevja. Foto: ZOO Ljubljana

Nevarne živali, kot so leopardi, tigri, medvedi, šimpanzi in gepardi, so po podatkih ljubljanskega živalskega vrta na varnem in pod nadzorom v notranjih zidanih prostorih, prav tako nadzorujejo volkove.

Nevarnost pobega grozi le pri risih, ki pa, kot pravijo, ljudem niso nevarni. Pet podrtih dreves je namreč naredilo 50 metrov dolgo vrzel v zunanji ograji in ograji risov. Ker se drevje na vrhu Rožnika neprestano podira, ograje trenutno ni mogoče popraviti, par risov pa zaradi navajenosti še vedno vztraja v ogradi.

"K sreči sta risa vajena na svojo ogrado in še vedno čakata v njej. Možnost pobega je sicer velika, vendar živali za ljudi nista nevarni, četudi bosta ušli. Uničene so tudi ograje gamsov in kozorogov. Vse nevarne živali so zaprte v notranjih prostorih, volkovi so pod nadzorom. Kljub največji stopnji nevarnosti so bile danes vse živali oskrbljene," pravijo v ZOO-ju Ljubljana.

Zunanja ograja v živalskem vrtu je podrta na štirih mestih, padlo je več deset večjih dreves in veliko drevesnih vrhov ter vejevja. Zjutraj je večji hrast padel na nov zabojnik za oskrbnike, se prelomil, nato pa pomečkal še službeno vozilo in oplazil streho kuhinje.

Največ drevja je padlo z zunanje strani navznoter ob vzhodnem robu oboda, in sicer na kozolec in konjske hleve kmetije, v ogrado gepardov in kanadskih gosi ter ob osrednjem bajerju na Večno pot.