Skobčevke so zelo družabne, radovedne in aktivne ptice. Foto: MMC RTV SLO
Skobčevke so zelo družabne, radovedne in aktivne ptice. Foto: MMC RTV SLO

Taka ptica nam zna zelo lepo popestriti življenje, saj se ves dan nekaj dogaja, nekaj raziskuje, se ukvarja z vami, tako da nam z njo ne bo nikoli dolgčas.

Marjan Kastelic, dr. vet. med.
Igračke za skobčevke
Skobčevka je aktivna ves dan, zato je priporočljivo, da ji v kletko namestite igrače, s katerimi se bo lahko igrala, ko vas ne bo doma, da ji ne bo dolgčas. Foto: MMC RTV SLO

"To je ptica, ki izvira iz Avstralije. Je zelo družabna ptica, v naravi živijo v velikih jatah, zato se tudi zelo rada naveže na človeka, še posebej, če jo dobimo kot malo ptico," je pojasnil Marjan Kastelic, dr. vet. med.

O skobčevkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Zelo družabni so predvsem mladi samčki, ki iščejo družbo pri ljudeh, pri skrbnikih. "Taka ptica nam zna zelo lepo popestriti življenje, saj se ves dan nekaj dogaja, nekaj raziskuje, se ukvarja z vami, tako da nam z njo ne bo nikoli dolgčas," je dodal Kastelic.
Ptice ves dan nekaj počnejo
To so načeloma skromne živali, nezahtevne, vendar pa jim moramo - tako kot drugim živalim - omogočiti določene razmere za kakovostno življenje. "V stanovanju je primerno, da ima svojo kletko, ki naj bo čim večja, a ne okrogla, da ptica lažje osvoji prostor, kamor se lahko zateče ali kamor jo zapremo v primeru, če odpiramo okna ali zračimo stanovanje." V kletki mora imeti tudi vse potrebno, kar potrebuje za življenje. "Na razpolago mora imeti ves čas hrano za skobčevke, ki jo dobimo pripravljeno v vseh trgovinah za male živali. Vsak dan mora imeti svežo vodo, lahko je tudi obogatena z vitamini, in pa seveda dodatke, kot so sadje, zelenjava in pesek. Gre za poseben školjčni pesek, ki se dobi za ptice. Imamo tudi veliko dodatkov v obliki barov, jajčne hrane in sipine kosti, s katerimi ptice dobijo kalcij in ob katere si brusijo kljunček." Pticam moramo obogatiti življenjski prostor, zato so igrače zelo pomembne: "Ptica v naravi ves dan nekaj dela, zato jo moramo zaposliti. Pri tem so zelo primerne igrače z ogledalci, zvončki, raznimi plezali, ki ptico zamotijo, tako da ji takrat, ko je sama, ni dolgčas."
Prepih je izjemno nevaren
Tako kot pri drugih živalih morajo skrbniki skobčevkam ponuditi osnovno oskrbo. "Če so v kletkah, jim lahko zrastejo daljši kremplji, treba jih je skrajšati. Seveda moramo paziti na higieno, ker se v kletki, v kateri se higiena ne vzdržuje redno, lahko razvijejo bolezni. Tudi te ptice, čeprav niso zahtevne, so podvržene določenim boleznim. Te lahko prinesejo s seboj iz reje ali pa zbolijo pri nas. Vemo, da so zelo občutljive na prehlad, predvsem na prepih. Zelo nevarno je, ko zračimo stanovanje in je ptica na prepihu. Taka ptica skoraj vedno zboli. Moramo paziti na splošne znake, kot so našopirjenost, driska, izcedek iz kljuna in oči. V takem primeru je treba poiskati veterinarsko pomoč," je še povedal Kastelic in poudaril, da lahko najprej kot prvo pomoč ptico ogrejemo, saj ima veliko višjo temperaturo kot sesalci. "Zato je dobro, da ptici damo lučko z žarnico, da se bo lahko grela. Potem pa je dobro poiskati veterinarsko pomoč," je dodal.

Taka ptica nam zna zelo lepo popestriti življenje, saj se ves dan nekaj dogaja, nekaj raziskuje, se ukvarja z vami, tako da nam z njo ne bo nikoli dolgčas.

Marjan Kastelic, dr. vet. med.
Skrb za skobčevke
Skrb za skobčevke