Ukrajinski delfini so nov dom našli v Romuniji. Foto: Reuters
Ukrajinski delfini so nov dom našli v Romuniji. Foto: Reuters

Ukrajinski delfini Kiki, Maya, Marusia in Veterok zdaj v družbi romunskih kolegic Ni Ni in Chen Chen z izvajanjem trikov zabavajo osnovnošolske otroke ter druge obiskovalce delfinarija v Constanti. Morski levi Alex, Mary in Zosya se medtem ob robu bazena družijo z občinstvom.

Skupaj z živalmi so v Romunijo prišli tudi njihovi ukrajinski skrbniki. "Zdaj imamo več kolegov. Ukrajinskih kolegov sodelavcev in ukrajinskih kolegov delfinov," je za Reuters povedala romunska vaditeljica Mona Mandrescu.

"Zelo dobro se razumemo, govorimo 'isti jezik'. To je nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo našim delfinom," je dodala.

Ukrajinska vaditeljica Eva Leontieva izvaja točko z delfini. Foto: Reuters
Ukrajinska vaditeljica Eva Leontieva izvaja točko z delfini. Foto: Reuters

Ukrajinske delfine in morske leve so iz Harkova evakuirali že februarja, kmalu po začetku ruskega bombardiranja drugega največjega ukrajinskega mesta.

Živali so nato do maja čakale v ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa, saj so morali urediti potrebno papirologijo za uvoz v Evropsko unijo.

"Nova izkušnja, saj smo drugačni"

V Romuniji so najprej mesec dni preživeli v karanteni, preden so jih združili z Ni Ni in Chen Chen, ki sta v delfinariju Constante že od leta 2010.

"To je bila nova izkušnja za nas in naše živali, saj smo drugačni. Oni imajo dva zelo stara in zelo lepa delfina, mi pa imamo zelo mlade živali, sprva je bilo težavno," je povedala vodja ukrajinske ekipe Elena Komogorova. "Toda zdaj so delfini zelo dobri prijatelji in enako je z našimi ekipami," je dodala.

Romunski delfinarij želi obdržati ukrajinsko ekipo

Delfini so že junija začeli skupaj nastopati in vaditi trike, kot so skakanje skozi obroče, lovljenje ravnotežja z žogami in plavanje s trenerji.

Romunija je sicer ena izmed 14 držav EU-ja z delfinariji, v katerih so nastanjene morske živali. "Želimo, da ostanejo pri nas čim dlje," je povedal vodja delfinarija Iulian Calin: "So delovni ljudje in pridni delfini. Želimo, da so z nami, saj smo čudovita družina."

Druga ukrajinska vaditeljica Soniga Čežganova med druženjem z delfini. Foto: Reuters
Druga ukrajinska vaditeljica Soniga Čežganova med druženjem z delfini. Foto: Reuters