"Videti je bila kot žoga z nogami." Foto: Reuters

Okoljska rangerka, gre za poseben poklic za ohranjanje avstralske divjine, je krastačo velikanko opazila med patruljo v narodnem parku Conway v zvezni državi Queensland.

"Nikoli še nisem videla česa tako velikega. Videti je bila kot žoga z nogami, poimenovali smo jo Toadzilla (Toad angleško za krastačo)," je povedala Kylee Gray.

Toadzilla je kar šestkrat večja od povprečnega predstavnika vrste. Ko so jo odnesli v laboratorij in izmerili, so ugotovili, da tehta 2,7 kilograma. V Guinnessovi knjigi rekordov so sicer leta 1991 za največjo krastačo oklicali 2,65-kilogramsko domačo žival iz Švedske.

Krastačo velikanko so nato evtanazirali in donirali muzeju v Queenslandu. Okoljski ranger Barry Nolan je pojasnil, da je evtanazija krastač običajna praksa v Avstraliji, kjer so opredeljene za škodljivce.

V Avstraliji domnevno dve milijardi krastač

V Avstraliji so krastače prvič naselili leta 1935, da bi nadzorovali populacijo avstralskih polonic in drugih hroščev. Vendar krastače nimajo naravnih plenilcev, zato so se zelo hitro namnožile in same pristale med škodljivci, saj so postale grožnja številnim žuželkam, plazilcem in malim sesalcem.

Krastače imajo tudi izjemno sposobnost reprodukcije. Odrasla samica, kot je bila Toadzilla, lahko naenkrat izleže do 35.000 jajčec, ob tem pa živijo do 15 let. Trenutno naj bi po Avstraliji bivalo več kot dve milijardi krastač.