Prve fotografije mladičev so objavili v sredo, ko so bili stari okoli pet dni. Foto: Reuters
Prve fotografije mladičev so objavili v sredo, ko so bili stari okoli pet dni. Foto: Reuters

Indija je septembra lani iz Namibije uvozila osem odraslih gepardov in jih naselila v naravnem parku Kuno v zvezni državi Madhja Pradeš. Februarja so v park naselili še 12 gepardov iz Južne Afrike, navaja CNN.

Namibijskima gepardoma Siyayi in Freddieju so se nedavno skotili prvi štirje mladiči. Novica je še toliko pomembnejša, saj je pred nekaj dnevi zaradi bolezni ledvic poginila ena izmed namibijskih gepardk Sasha.

Gre za prvi naraščaj gepardov v državi po izumrtju vrste pred približno 70 leti, ko so britanski kolonializatorji izsekali velike površine indijskih gozdov in s tem uničili habitat velikih mačk, poleg tega pa so geparde pogosto tudi lovili.

Indijska vlada si prizadeva v prihodnjih petih letih populacijo gepardov povečati na 50. Tudi zato so vladni uradniki z navdušenjem pozdravili prihod prvih mladičev.

Indijski premier Narendra Modi je skotitev četverice opisal kot "čudovito novico", okoljski minister Bhupender Jadav pa ga je označil za "pomemben dogodek v naši zgodovini ohranjanja divjih živali".

Svetovni sklad za naravo (WWF) navaja, da gepardi v naravi živijo predvsem na jugu in vzhodu Afrike, v Namibiji, Bocvani, Keniji in Tanzaniji.