Foto: ZOO Ljubljana
Foto: ZOO Ljubljana

Črne štorklje v naravi živijo v nižinskih močvirnih gozdovih in travnikih, daleč stran od človeških bivališč. V Sloveniji gnezdijo v Krakovskem gozdu, na Ljubljanskem barju, Cerkniškem jezeru, ob Murski Šumi in v dolini Soteske pri Kamniku.

Prehranjujejo z ribami, pupki in drugimi dvoživkami, ki jih ujamejo z dolgim močnim kljunom. Pozimi njihov plen zaradi nizkih temperatur otrpne, zato se pred zimo selijo v južne kraje.

Foto: ZOO Ljubljana
Foto: ZOO Ljubljana

Štorklje iz vzhodne Evrope se selijo prek Gibraltarja, štorklje iz zahodne Evrope pa prek Bosporja ter Sicilije. Letijo z iztegnjenim vratom, s čimer jih lahko v letu ločimo od čapelj, ki imajo vrat pokrčen. V soboto bo sicer mednarodni dan ptic selivk.

Črne štorklje so v Sloveniji uvrščene med ranljive vrste, zato jih v Živalskem vrtu Ljubljana uspešno razmnožujejo v okviru programa Evropske zveze živalskih vrtov in akvarijev (EAZA). Novi štorkljici sta se izvalili sedemletnemu samcu, ki je v živalskem vrtu leta 2015, šestletna samica pa je v Ljubljano prišla iz zagrebškega živalskega vrta.

Mladiči prvič poletijo pri 71 dneh

Strokovnjaki so jima na deblu postavili ogrodje gnezda, ki sta ga ptici dodatno izpopolnili z vejami. Samica je letos v gnezdo izlegla jajca in jih uspešno valila, saj so oskrbniki konec aprila v njem opazili mladiče. Starša sta zelo skrbna, samica naraščaj greje, samec pa jim prinaša hrano, sporočajo iz živalskega vrta.

Par štorkelj si sicer v naravi iz vej zgradi zelo veliko gnezdo, v katerega samica znese do 5 belih jajc in jih vali do 36 dni. Starša mladičem v kljunih prinašata hrano in vodo, dokler ti v starosti okoli 71 dni prvič ne poletijo.

Foto: ZOO Ljubljana
Foto: ZOO Ljubljana

Črne štorklje bolj plahe od belih

Črne štorklje v ZOO Ljubljana so vajene obiskovalcev, vendar so že po naravi bolj plahe od belih štorkelj, še posebej v času gnezdenja. Živalski vrt zato obiskovalce prosi, da si jih ogledujejo samo z oglednih poti in upoštevajo, da par potrebuje mir za uspešno skrb za svoj zarod.

14. maja naravoslovni dan v živalskem vrtu

V soboto, 14. maja 2022, ob mednarodnem dnevu ptic selivk, bo v ljubljanskem živalskem vrtu naravoslovni dan, ki ga pripravljajo študentje Pedagoške fakultete v Ljubljani v sodelovanju z ljubljanskim živalskim vrtom. Obiskovalci se ga lahko udeležijo od 9. do 13. ure, posvečen pa bo nekaterim ogroženim živalskim vrstam, ki jih goji živalski vrt.