Večina obiskovalcev se najraje ustavi pri kengurujih. Foto: RTV SLO
Večina obiskovalcev se najraje ustavi pri kengurujih. Foto: RTV SLO

Družina Mitev je na posestvo pripeljala prve domače živali pred slabim desetletjem. Sprva jih je bilo nekaj več kot sto, danes jih je skoraj 500 - 56 različnih vrst. Med njimi so tudi redke beloglave opice, nosati medvedki, patagonske mare in prerijski psi. Večina obiskovalcev se najraje ustavi pri kengurujih.

"Moram povedati, da ti kenguruji izhajajo iz Tasmanije, kjer je približno podobno podnebje kot pri nas v Sloveniji, tako da ni posebnih težav. Treba pa je paziti na prehrano," je povedal Tomi Mitev.

Precej radovednih pogledov pritegnejo tudi velike afriške ostrogaste želve. "Če odštejemo tiste, ki živijo na Galapagosu ali na Sejšelih - torej otoške želve, so te afriške ostrogaste največje kopenske želve na svetu. Zrastejo več kot en meter v dolžino, dosežejo do 150 kilogramov, živijo pa do 150 let," je povedal Mitev. Pri njih je največji devetletni Sultan, imajo tudi precej podmladka. "Agata in Pulba, dve samički, sta doslej izlegli več kot 80 jajčk, tako da imamo okoli 60 mladičev."

Za sprehod med živalmi si je treba vzeti čas, saj se marsikatere zelo razveselijo božanja in pozornosti obiskovalcev, predvsem pa jim teknejo priboljški.

Živalski vrt SIKALU je dobil ime po začetnicah otrok Sinaja, Kaline in Lune, ki staršema večkrat priskočijo na pomoč pri oskrbi živali. Poleg čiščenja jim precej časa vzame tudi hranjenje živali, saj so vse menda zelo dobri jedci.

Ker je z živalmi precej dela in ker te potrebujejo počitek, so vrata živalskega vrta odprta le ob koncih tedna, najmlajši pa se takrat lahko odpravijo tudi na mini safari.

Družinski živalski vrt pri Radencih
Družinski živalski vrt pri Radencih