Helen Macdonald s svojim samcem alpake Geronimom, ki je zadnja štiri leta zaradi potrjene okužbe z bakterijo Mycobacterium bovis preživel v izolaciji. Foto: Reuters/PA
Helen Macdonald s svojim samcem alpake Geronimom, ki je zadnja štiri leta zaradi potrjene okužbe z bakterijo Mycobacterium bovis preživel v izolaciji. Foto: Reuters/PA

Leta 2017 je Helen Macdonald, po poklicu veterinarska pomočnica, ki na svoji kmetiji redi čredo alpak, na Novi Zelandiji kupila Geronima in še štiri druge alpake. Pred odhodom na drugi konec sveta so jih temeljito pregledali veterinarji, opravili so tudi več testov na nalezljivo govejo tuberkulozo, a so bili vsi izvidi negativni, vse živali, tudi Geronimo, so bile popolnoma zdrave, po poročanju Reutersa zagotavlja Macdonald.

A po prihodu na Otok je test pokazal, da je Geronimo pozitiven na tuberkulozo. Gre za nevarno bakterijsko bolezen, ki najpogosteje prizadene govedo, lahko pa okuži tudi druge sesalce. Čeprav lahko okužena žival dlje živi brez težav, pa bolezen izbruhne ob vsakem večjem padcu odpornosti, dokler na koncu žival ne pogine.

Ker se bakterija hitro širi, je bilo Geronimu odrejeno uspavanje. Njegova lastnica se je na odločitev pritožila in zahtevala novo testiranje, ki pa je pokazalo enak rezultat. Sledila je štiriletna sodna bitka (v tem času so Geronimo in štiri druge alpake v izolaciji), ki je epilog doživela v četrtek z odločitvijo višjega sodišča, ki je potrdilo odločitev okoljskega ministrstva izpred štirih let in lastnici naložilo, da mora v 30 dneh omogočiti usmrtitev alpake.

Macdonald pravi, da tega za nič na svetu ne bo dovolila, ker bi bila usmrtitev "moralno in etično napačna", poleg tega pa je po njenem mnenju nesprejemljivo, da želijo pristojni usmrtiti "popolnoma zdravo žival". Prepričana je, da so testi, ki jih uporabljajo britanski nadzorni organi, nezanesljivi, a ji na okoljskem ministrstvu odgovarjajo, da je test kot primeren sprejelo tudi britansko združenje rejcev alpak in da je po statističnih podatkih zgolj 0,34 odstotka možnosti, da je izvid testa lažno pozitiven, medtem ko so novozelandski testi po njihovih navedbah "precej manj zanesljivi", poroča BBC.

Alpake so brez dvoma ene bolj ljubkih živali. Foto: EPA
Alpake so brez dvoma ene bolj ljubkih živali. Foto: EPA

V podporo Helen Macdonald in Geronimu so se konec tedna začeli zbirati podpisi pod peticijo – do zdaj se jih je nabralo že več kot 97.000 –, podporniki pa napovedujejo tudi protest pred sedežem vlade na Downing Streetu.

Na peticijo se je z javnim pismom, objavljenim v časniku Mail on Sunday v nedeljo odzval okoljski minister George Eustice, ki je opozoril, da je tuberkuloza goveda "zahrbtna bolezen", s katero se Združeno kraljestvo neuspešno bori že desetletje, obenem pa priznal, da je odločitev za uspavanje živali za kmeta – tudi sam se je pred vstopom v politiko ukvarjal s kmetovanjem, še vedno pa od kmetijstva živi njegova družina – težka, a nujna.

"Zadnji teden je bilo veliko pozornosti namenjene alpaki Geronimu. Ampak vsak teden moramo samo v Angliji v povprečju odstraniti okoli 500 glav iz čred zaradi teh okužb. In za vsakim od teh primerov je kmet, ki žaluje zaradi izgube," je poudaril in dodal: "Kmetje razumejo, da okužene živali predstavljajo nevarnost celotni čredi. In čeprav je izguba enega življenja vedno tragična, so kmetje pripravljeni sodelovati s pristojnimi in veterinarji v tem napornem, a nujno potrebnem postopku."

Kljub ustaljeni praksi pa se je širša britanska javnost na odločitev burno odzvala. Poleg že omenjenih zbiranja podpisov in napovedi protesta se vrstijo tudi pozivi premierju Borisu Johnsonu in njegovi ženi Carrie, ki velja za borko za pravice živali, naj "pokažeta usmiljenje" in skušata najti kakšno bolj humano rešitev. Oglasil se je celo Johnsonov 80-letni oče Stanley in sina oz. njegovo vlado pozval, naj ustavita Geronimovo usmrtitev in mu omogočita mirno življenje v Gloucestershiru. "Upam in verjamem, da se je usmrtitvi mogoče izogniti tudi na tej pozni točki postopka," je dejal za The Sun.

Pozivom k usmiljenju do Geronima sta se pridružila tudi igralka Joanna Lumley in naravoslovec Chris Packham. Po drugi strani pa je gospodarski minister Kwasi Kwarteng za televizijo Sky dejal, da gre za očitno težko temo, ki se dotakne vsakogar, ki mu je mar za živali, "a obstajajo pravila in tudi razlogi, zakaj te politike ne smemo spreminjati".