Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je za Radio Slovenija povedal dežurni vremenoslovec Agencije RS za okolje Janez Markošek, se nad državo zadržuje zelo topel zrak, zato se bodo temperature povzpele od 32 do 37 stopinj Celzija. "Vendarle se pozna, da je noč že malenkost daljša, tako se vsaj zjutraj malo osveži. V mrazu najbolj izpostavljenih delih se je temperatura spustila do 10 stopinj." Hladu so se lahko naužili predvsem po nekaterih planotah na Notranjskem. A čez dan bo tudi tam temperatura nad 30 stopinj Celzija."

Hladna fronta trenutno sega od severne Nemčije proti zahodni Franciji in se pomika proti vzhodu. "Že jutri bo vplivala tudi na vreme pri nas," je dejal Markošek. Oblačnost se bo v soboto povečala, nevihte lahko na severu nastanejo že dopoldne, bolj pogoste bodo popoldne in zvečer.

V soboto bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Zaradi burje bo na Primorskem še vedno vroče, pričakujemo lahko od 34 do 35 stopinj. V notranjosti Slovenije bodo temperature od 25 do 31 stopinj.

Padavine ne bodo odpravile suše

Osvežitev bo padavine prinesla predvsem v notranjost države, ki pa žal ne bodo dovolj obilne za omilitev suše. "Krajevne padavine, plohe in nalivi, ki nastajajo, zelo hitro odtečejo. Padejo na tla in nato odtečejo in ne morejo nahraniti zemlje. Bolj verjeten je scenarij, da bo sušo omililo šele večdnevno deževje, ki pa ga za zdaj ni na vidiku," je za Radio Slovenija pojasnila vremenoslovka Katja Kozjak Mihelec z Arsa.

Bo letošnje poletje najbolj vroče v zgodovini meritev?