Po ugotovitvah veterinark živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode. Po navedbah pristojne uprave so nekatere izmed živali ob pregledu kazale tudi klinične bolezenske znake. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Po ugotovitvah veterinark živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode. Po navedbah pristojne uprave so nekatere izmed živali ob pregledu kazale tudi klinične bolezenske znake. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Uradna veterinarka, ki je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela govedo s kmetije v Leskovcu pri Krškem, je več kot teden dni pozneje izdala odločbo, na katero se bo kmet v nadaljevanju postopka lahko pritožil. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je sicer prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji dobila 10. novembra, inšpekcijski nadzor pa je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto.

V okviru nadzora so ugotovili, da je bilo govedo na prostem, v manjšem ograjenem prostoru. Prostor je bil ograjen z žico, tla razmočena, poplavljena z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami. Sredi prostora, kjer so bile živali, je bil manjši nadstrešek, pod katerim je bilo prostora za največ dve do tri živali. Druge zaščite pred vremenskimi vplivi živali niso imele na voljo, so zapisali na upravi.

Kad, ki je bila namenjena napajanju živali, je bila prazna, na dnu kadi pa se je nahajala debela plast umazanije in rje. Živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode. Nekatere izmed živali so ob pregledu kazale klinične bolezenske znake, so stanje na terenu še opisali na upravi.

Možnost trajnega odvzema živali velja že deset let

Glede na informacije, ki se pojavljajo v javnosti, da je odvzem živali posledica nedavno sprejete novele zakona o zaščiti živali, je uprava poudarila, da možnost trajnega odvzema živali velja že od leta 2013. Informacija, da je prijava prišla od nevladne organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju zaščite živali, pa ne drži.

Sorodna novica Podpečan: Zapisnik precej nenavaden, živali niso bile ogrožene

Na istem gospodarstvu je bila sicer leta 2018 izdana ureditvena odločba. Ugotovljene so bile neskladnosti v zvezi z identifikacijo ter registracijo živali in v zvezi z zagotavljanjem ustreznih higienskih razmer v hlevu, so ob tem pojasnili na upravi. Poleg tega je letos septembra koncesionar opravil letni pregled, v okviru katerega so ugotovili neskladja pri zagotavljanju pravočasne veterinarske oskrbe živali ter ustreznih higienskih razmer v hlevu. Glede na ugotovljeno je koncesionar skrbniku živali izdal pisno navodilo za odpravo nepravilnosti.

V postopkih odvzema lahko sodelujejo izvedenci, veterinarji veterinarske organizacije, prevoznik živali, osebe, ki pomagajo pri postopkih ravnanja z živalmi, zavetišča, in podobno, so še pojasnili. Lahko je prisotna tudi policija. O tem, katere osebe bodo prisotne, sicer odloča uradni veterinar, ki vodi postopek odvzema živali.

Zakonodaja določa, da posamezna strokovna dela v inšpekcijskih zadevah lahko opravljajo specializirane organizacije, zavodi ali posamezniki, kadar to ni v nasprotju z javnim interesom ali interesi udeležencev postopka, so sklenili sporočilo.