Prizor iz Dolomitov. Foto: EPA
Prizor iz Dolomitov. Foto: EPA

V nekaterih delih Dolomitov ‒ predvsem v Sekstenskih Dolomitih na območju smučarskega letovišča Tri Cine (Tre Cime) na meji z Avstrijo ter na območju med smučiščema Marmolada in Fiera di Primiero ‒ so razglasili najvišjo, peto stopnjo nevarnosti plazov. Drugje v deželi Trentinsko – Zgornje Poadižje je v veljavi četrta stopnja nevarnosti, edina izjema za zdaj ostaja Val d'Adige pri mestu Trento v dolini reke Adiže.

Sorodna novica Sečovlje in Strunjan pod vodo, v Ilirski Bistrici hudournik odnesel del ceste

Na najbolj prizadetih območjih je zapadlo kar od 80 do 140 centimetrov snega. Danes naj bi ga po napovedih meteorologov ponekod zapadlo še dodatnih od 60 do 110 centimetrov, morda krajevno celo več. Razmere poslabšuje močan veter z juga, zaradi katerega nastajajo snežni zameti.

Zaradi nevarnosti so med drugim od sobote zvečer prekinjene povezave, tako cestne kot železniške, med severom Italije in sosednjo Avstrijo, natančneje deželo Tirolsko, čez prelaz Brenner. Zaprte so tudi številne druge ceste na severu Italije, predvsem zaradi podrtih dreves.

Podobno je na avstrijski strani meje. Zaradi velikih količin novozapadlega snega in neurja v gorah Vzhodne Tirolske so tam razglasili najvišjo, peto stopnjo nevarnosti sprožanja plazov. Čez dan pričakujejo sprožanje več posameznih plazov, ki jih je nemogoče predvideti, utegnejo pa biti izredno veliki. Za ponedeljek sicer na območju mesta Lienz napovedujejo vsaj delno umiritev razmer.

O trenutni nevarnosti med drugim priča dogodek v kraju Prägraten am Grossvenediger severozahodno od Lienza, kjer je snežni plaz v soboto zvečer zasul in poškodoval nekaj hiš in vozil. Žrtev k sreči ni bilo, so pa morali evakuirati več kot sto ljudi.

Na severu Tirolske so razmere nekoliko boljše, tam je za zdaj v veljavi četrta stopnja nevarnosti plazov, poroča APA. Podobno je na zahodu Koroške, na območju Ziljskih in Karnijskih Alp ter Visokih Tur, kjer prav tako velja četrta stopnja nevarnosti plazov.

Obilno sneženje tudi Švici, v Italiji tudi poplave

Obilno sneženje ni prizaneslo niti Švici, kjer je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA posebej hudo na območju gore Matterhorn, kjer so morali med drugim prekiniti železniško povezavo med naseljem Zermatt in vrhom Gornergrat. Gre za drugo najvišje ležečo gorsko zobato železnico v Evropi. Iz nekaterih delov Švice medtem poročajo o poplavah zaradi tajanja snega.

Hude poplave pa so prizadele tudi Italijo. V severni pokrajini Modena je bregove prestopila reka Panaro, zaradi česar so morali evakuirati več deset družin. Nevarno narašča tudi gladina reke Pad. V deželi Benečija (Veneto) so morali gasilci posredovati že več kot 400-krat. O močnem deževju in vetru prav tako poročajo z juga Italije, kjer so morali med drugim prekiniti povezave med Neapljem ter otokoma Ischia in Procida ter med Sicilijo in Eolskim otočjem. Poplavljene so številne ceste in kleti, ponekod so morali celo zapreti pokopališča, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.