"Neponovljiva fotografija pridobi vrednost," je prepričan Jaka Ivančič. Foto: Jošt Gantar

Med drugim je National Geographic njegovo fotografijo zasneženega Bleda pred časom uvrstil na prvo mesto prestižnega seznama najboljših krajinskih fotografij leta, več let zapored pa se uvršča tudi med najboljše krajinske fotografe na Instagramu pri nas. Očaran je zlasti nad zasneženimi krajinami, sicer pa po duši Primorec, ki Istre ne bi zamenjal za nič na svetu, čeprav so mu ljube tudi gore.

V tokratnem podkastu V imenu narave o tem, kako išče motive, zakaj mu je še posebej všeč zasnežena krajina, in tudi o tem, kako je prav zaradi fotografije odkril manj obljudene dele Slovenije.

Jaka Ivančič, fotograf

"Jutranje barve, od modrine pred sončnim vzhodom do barvastih oblakov zlato-rumene barve jutranjega sonca …" Tako Jaka Ivančič našteva vse tisto, kar njemu pričara poetične motive narave. Strinja se tudi, da prav zaradi takšnih fotografij nekateri kraji postanejo še posebej privlačni in marsikoga zamika, da bi jih obiskal, kar pri njem vzbudi tudi pomisleke. "Včasih bi bilo mogoče dobro, da takšnih trenutkov ne bi ujel in objavil, ker takšne instagramske podobe privabijo trume ljudi, kar pa za naravo ni vedno dobro."

Najtežje se mu zdi ujeti neponovljive trenutke. "Neponovljiva fotografija pridobi vrednost," je prepričan Jaka Ivančič. "Včasih me obtožijo, da sem fotografijo preveč obdelal. Tipičen primer je motiv, ko se z Obale vidijo Alpe. Kadar so res jasni dnevi, pozimi in v snegu Alpe še bolj žarijo in je vidljivost res izrazita, lahko fotografiraš Piran in v ozadju Triglav," pojasni ozadje njegove znane fotografije. Do etičnega odnosa do narave, v katero so zaradi želje po nenavadnem, morda še nikoli ujetem motivu danes številni pripravljeni poseči pregloboko, ima Jaka Ivančič jasno stališče. "Sam si moraš včasih postaviti mejo; zaradi svoje varnosti in zaradi narave. Mislim, da sam nisem nikoli pretiraval."

Velik del svoje fotografske pozornosti Jaka Ivančič namenja Primorski, in čeprav je tu doma, je tudi v bližnji okolici prav zaradi fotografije odkril veliko novega. Pri tem rad omeni eno svojih pogosto objavljenih fotografij spodmolov pri Sočergi. "Zanimiva kamnita formacija na Kraškem robu je, ko skozi odprtino pogledaš v dolino pred seboj, ki je že na hrvaški strani, res osupljiva."

Seveda se tudi njemu zgodi, da včasih kakšen zanimiv prizor v naravi na fotografiji ni več tako prepričljiv. "Narava te navda z občutkom miru. Tu so barve, zelenje, hribi, sneg, megla … in v naravi uživaš. Ko pozneje fotografijo pogledaš doma na zaslonu računalnika, si moraš priznati, da ni tako lepo, kot je bilo ob fotografiranju," je še iskren Jaka Ivančič.