Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z gasilskimi, vojaškimi in zasebnimi tovornjaki dnevno opravijo 120 prevozov med Notranjsko in Istro. V vodarno Rižanskega vodovoda prispe cisterna vsakih 13 minut. Tako prepeljejo 1800 kubičnih metrov vode na dan.

Podatek, da bi v Istri potrebovali dodatnih 5000 kubičnih metrov vode na dan in da jih zdaj prepeljejo bistveno manj, je javnost razumela narobe, je dejal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved.

"Ne gre za to, da bi bilo v tem trenutku treba zagotavljati 5000 kubičnih metrov. Res pa je, da morda že jutri 2000 kubičnih metrov ne bo dovolj. Pripravljeni smo na to," je dejal, potem ko si je skupaj s koprskim podžupanom Janezom Starmanom in direktorjem Rižanskega vodovoda Martinom Pregljem ogledal vodarno.

Tako kot številni drugi pred njim je tudi Medved poudaril potrebo po dolgoročnih rešitvah: "Vodo bomo že vozili, če bo treba - danes, jutri in tudi prihodnje leto. Ampak to ni rešitev". Med drugim je dejal še, da bi morala trenutna situacija vse v državi strezniti in da država nekaterim ljudem krši ustavno zagotovljeno pravico do pitne vode.

Slovensko Primorje se bo izognilo redukcijam vode

Koprski podžupan Janez Starman je poudaril, da se mora v imenu vseh štirih istrskih občin najprej zahvaliti občanom in občankam, saj so prav oni z zmanjšanjem porabe pripravili pogoje, da zdaj pripeljana voda zadostuje. Omenil je tudi podjetnike, ki so morali pomanjkanju vode prilagoditi poslovanje, "tako da se morajo ob draginji in pomanjkanju kadra ukvarjati še z dodatnim težavo, ki ga drugod v državi nimajo".

Zahvalil se je tudi gasilcem, vojakom, civilni zaščiti in "vsem, ki so ugotovili, da ne gre za kaprico lokalnih oblasti ali nekakšno komoditeto v poletnih mesecih, ampak dejansko za stisko". Starman je posvaril še, da lahko tudi drugod v državi pride do podobne stiske kot ob nedavnih požarih na Krasu, "če ne bomo pristopili kot država, in ne kot zgolj lokalne skupnosti".

Na Rižanski vodovod je trenutno priključenih skoraj 140.000 ljudi, je opozoril direktor te družbe Martin Pregelj. Ocenil je, da so bili "pravočasno narejeni koraki, ki dajejo upanje, da bomo vendarle izpeljali tudi to res sušno sezono". Potrdil je navedbe državnega sekretarja, da prevozi za zdaj zadostujejo.

Vojska je od začetka dala na razpolago štiri avtocisterne, zdaj jih uporablja sedem. Pri prevozih se izmenjuje 21 pripadnikov vojske, je pojasnila podpolkovnica Nina Raduha.
Količina vode, ki jo vodovod pridobiva v Rižanski dolini, se od začetka tedna ni spremenila. Znova pa so usposobili dve manjši črpališči pri Sečovljah.

Cisterne še naprej vozijo vodo v Istro

Zapiranje namakalnih sistemov na hmeljiščih

Na območju Braslovč in Latkove vasi so zaprli tri namakalne sisteme v hmeljiščih, saj so tamkajšnji vodni viri pod biološkim minimumom, zato je namakanje kmetijskih izdelkov prepovedano. Gre za približno 700 hektarjev hmeljišč, ki so se namakali iz umetnega Žovneškega jezera, je povedala specialistka za hmelj Irena Friškovec.

Drugod po Spodnji Savinjski dolini pa namakalni sistemi še delajo. Če v prihodnjih dneh ne bo obilnejšega dežja, bodo prihodnji teden vsi namakalni sistemi v Spodnji Savinjski dolini zaprti, je dejala Friškovec in dodala, da vodni viri v Savinjski dolini očitno ne zadoščajo za namakanje v primeru hude suše, kot je letošnja. Zato hmeljarji že več kot 15 let državo opozarjajo na nujnost gradnje mokrih zadrževalnikov, iz katerih bi v primeru suše zagotavljali namakanje kmetijskih površin.

Hmeljarji bodo letošnjo letino hmelja začeli obirati v drugi polovici tega meseca. Koliko ga bodo obrali in kako kakovosten bo, še ne morejo napovedati.

Prvo vzorčenje je pri sorti savinjski golding Hmeljarski inštitut Slovenije opravil v sredo, in sicer na lokacijah v Vrbju in Kapli vasi. Prve ocene kažejo, da je habitus rastlin v nasadih, ki niso namakani, stožčast, vendar rastline v večini nasadov niso razvile značilnega vretenasto cilindričnega habitusa. Nekoliko boljša slika pa je v hmeljiščih z namakalnimi sistemi.

Zaradi suše hmelj ostal brez namakanja