Evropski projekt je začel znanstveni muzej Trento Muse. Vključuje 15 partnerjev iz Italije, Francije, Malte in Slovenije, so sporočili iz ljubljanskega botaničnega vrta. Foto: BoBo
Evropski projekt je začel znanstveni muzej Trento Muse. Vključuje 15 partnerjev iz Italije, Francije, Malte in Slovenije, so sporočili iz ljubljanskega botaničnega vrta. Foto: BoBo

Projekt, ki se je uradno začel 1. oktobra in se bo nadaljeval do konca leta 2026, naj bi izboljšal stanje 29 vrst rastlin, ki so v precej slabem naravovarstvenem stanju. S celostnim pristopom naj bi odpravili ali omilili grožnje, ki grozijo 139 populacijam. Več kot 25.000 osebkov teh redkih vrst bo prenesenih ter množično razmnoženih v rastlinjakih in v laboratorijih, da bi prekinili izolacijo posameznih populacij, ki jih trenutno obsoja na izumrtje.

Sorodna novica Zeleno zatočišče sredi Ljubljane: "Rastline so živa bitja, posvojite jih"

Projekt se bo osredinil tudi na izboljšanje kakovosti habitatov in krepitev ciljnih populacij na 76 izbranih območjih, kjer omenjenih 29 vrst še raste ali so nedavno izginile. Načrtovane dejavnosti vključujejo nadzor revegetacije (odstranjevanje grmovnic in dreves, spravilo sena), zaščito pred čezmerno pašo in teptanjem živine ter izkoreninjenje invazivnih tujerodnih vrst.

Za intrinzične grožnje, povezane z majhnimi in razdrobljenimi populacijami, bo Seedforce povečal velikost populacije s skrbno izbrano mešanico genotipov, ki posnema naravni pretok genov, prekine izolacijo populacij in odpravi razdrobljenost habitata, so dodali.

Ves čas trajanja projekta bodo partnerji tudi izvajali kampanje obveščanja in ozaveščanja, namenjene širši javnosti in specifičnemu občinstvu. Problematika ohranjanja rastlin in biotske raznovrstnosti bo predstavljena s potujočimi razstavami in tiskovinami, ki poudarjajo vrednost edinstvene naravne dediščine endemičnih in redkih vrst. Digitalna orodja, kot so spletna mesta, družbeni in drugi mediji, bodo usmerjena na zainteresirano javnost, medtem ko bodo posebne akcije usmerjene k mladim in učencem, so še zapisali.