V Moravčah se bojijo, da bo skušala vlada odpraviti prepoved zakopavanje odpadkov na območju peskokopa Drtija. Ukrep je bil sicer uveden po analizi Arsa. Foto: BoBo
V Moravčah se bojijo, da bo skušala vlada odpraviti prepoved zakopavanje odpadkov na območju peskokopa Drtija. Ukrep je bil sicer uveden po analizi Arsa. Foto: BoBo

Župan Moravč Milan Balažic je na novinarski konferenci v Ljubljani predstavil novo analizo stanja v Moravški dolini, ki je nastala pod okriljem ljubljanske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in je bila zajeta v diplomski nalogi. Osredotočila se je na vsebnost težkih kovin v površinski vodi in vpliv na zdravje ljudi. Analiza je pokazala povišane oz. presežene dovoljene vrednosti selena, kobalta, svinca, arzena, kadmija in bakra. To nakazuje "na slabo ekološko stanje, kar vpliva na zdravje okoliških prebivalcev", je ugotovitev povzel župan.

Spomnil je, da gre že za peto zaporedno znanstveno analizo, ki je pokazala onesnaženje Moravške doline. Pri tem je bil Balažic še zlasti kritičen do dejstva, da se v javnosti pogosto še vedno govori le o domnevnem onesnaženju. Najpomembnejša analiza je tista, ki jo je lani opravila Agencija RS za okolje (Arso). Na njeni osnovi je država Termitu prepovedala nadaljnje zakopavanje odpadkov na območju peskokopa Drtija.

A zdaj se v Moravčah bojijo, da bo skušala vlada prepoved odpraviti. Tako je Balažic poudaril, da je Arso na predlog Termita za nevtralnega izvedenca v postopku ugotavljanja odgovornosti za nastanek okoljske škode v Moravški dolini angažiral nekdanjega ministra Senka Pličaniča, ki je "znan kot tisti, ki ves čas dela analize v prid umazanega kapitala". To po njegovem mnenju dokazuje, da v Sloveniji "obstaja sprega med umazanim kapitalom in državo".

Poudaril je tudi "eksperiment" Arsa, ki poteka od leta 2018 in v okviru katerega država znova ugotavlja, kakšen je vpliv odlaganja odpadkov na okolje. Pod krinko tega eksperimenta se v Moravče še naprej vozijo manjše količine nevarnih odpadkov. "Koliko analiz še potrebujemo, da bo padla ideja, da gre za domnevno odlaganje odpadkov? Kaj še potrebuje država, kaj še potrebuje ministrstvo za okolje in prostor, da se zganeta in odredita sanacijo," je bil kritičen Balažic.

"Umazan kapital bo znova dobil proste roke"

"Če kdo misli, da bo Termit znova vozil v Moravško dolino nevarne in strupene odpadke, mu kot župan sporočam, naj ne izziva državljanske nepokorščine, ker bo to dobil," je jasen župan Milan Balažic. Foto: BoBo

Balažic je bil oster do ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki po njegovih besedah za Moravče "ni storil nič", prav tako se ne odziva na pobude po srečanju. Neodziven je tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, pri čemer je Balažic spomnil, da odpadke Termitu dobavlja in prevaža podjetje Hmezad, od katerega je država spomladi nabavila za več milijonov zaščitnih mask.

"Vizjak ima nalogo, da legalizira vse te zadeve z vladno uredbo, kar pomeni, da bo umazan kapital znova dobil proste roke," je prepričan Balažic. Prepričan je, da gre za "okoljski kriminal, ki ga država ne preganja – celo na tihem ga podpira". Obrnil se je tudi na premierja Janeza Janšo in ga pozval, naj Vizjaka zamenja.

Razširjena analiza z biološkimi testi

V moravški občini so se povezali tudi z ekologom Antonom Komatom, ki bo odslej deloval kot Balažičev svetovalec. Komat tudi vodi izvedbo nove študije, ki bo ugotavljala vpliv onesnaženja na živih organizmih, torej bo šlo za razširitev s kemijskih na biološke teste. Med drugim tako že ugotavljajo poškodbe na dednem materialu rib, preučujejo tudi sedimente rek.

"V senci koronske histerije se dogaja pospešen okoljski kriminal," je podčrtal Komat. Spomnil je, da je Slovenija na prvem mestu v Evropi po incidenci raka. To je po njegovem mnenju tudi posledica dejstva, da je bilo okoljsko ministrstvo dolga leta odlagališče političnih kadrov, medtem ko smo zdaj priča "sindromu vrtečih vrat". Minister Vizjak je bil namreč vodja investicij pri Hidroelektrarnah na spodnji Savi (HESS), zdaj pa je prišel "z nalogo, da uniči civilnodružbeno sceno", da se bo pozneje zmagovalno vrnil na HESS, je podčrtal Komat.

Sorodna novica Termit: Okoljska škoda tlom sploh ni mogla nastati

V Sloveniji imamo številne akutne, odprte okoljske težave, kot je Termit, ogromno pa jih je tudi zakopanih. "Imamo celo Dravsko polje, zasute gramoznice, polne strupa, imamo zastrupljeno obrobje Ljubljanskega barja, imamo zgodbo z Lafargeem, imamo Cinkarno Celje, območja rudnikov in železarn, kjer dobesedno mrgoli nevarnih snovi," je naštel le nekaj primerov. "Čas je, da začnemo z vso odločnostjo gledati pod prste odločevalcem. Konec je čakanja in upanja, da bo kdor koli kar koli storil namesto ljudi. Nihče ne bo storil nič, če ne bomo vzeli stvari v svoje roke," je poudaril Komat.

Z državljansko nepokorščino je znova zagrozil Balažic. "Če kdo misli, da bo Termit znova vozil v Moravško dolino nevarne in strupene odpadke, mu kot župan sporočam, naj ne izziva državljanske nepokorščine, ker bo to dobil," je podčrtal. "Pripravljeni smo," je zatrdil in napovedal, da bodo po potrebi k solidarnosti pozvali tudi okoljske protestnike iz drugih delov države.

Na ministrstvu za okolje in prostor so se na očitke in pomisleke odzvali z besedami, da so poklicani in zavezani varovanju okolja. "Razumemo skrb okoliških prebivalcev in župana," so zatrdili in obljubili, da bodo storili vse, da bodo postopki izpeljani strokovno, s ciljem preprečitve kakršnih koli škodljivih vplivov na okolje in zdravje ljudi.

Občina Moravče ostro nad Termit in ministrstvo za okolje