Enote civilne zaščite so v torek še pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu. Foto: MMC RTV SLO
Enote civilne zaščite so v torek še pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu. Foto: MMC RTV SLO

Sirena se je v Piranu tokrat oglasila minuto pred 8. uro zjutraj. Pirančanke in Pirančani so bili tako na nevarnost poplavljanja s sireno opozorjeni še četrti dan zapored.

Sorodna novica Nižje ležeče predele obale znova poplavlja morje, gasilci zavarovali Tartinijev trg

Najhuje je bilo v torek, ko je ob izredno visokem plimovanju morja voda premikala ob obali parkirane avtomobile ter zalila več stanovanj in lokalov. Po podatkih mareografske postaje v Kopru je bila torkova dopoldanska plima med petimi najvišjimi od začetka meritev v letu 1961.

Če je v torek plima zalila predele, ki niso bili poplavljeni od leta 2019, je v sredo morje zalilo predvsem mesta, ki so pogosto pod vodo. Podobno je bilo v četrtek, ko se je po nižjih delih obale ob jutranji plimi morje razlivalo v višini okoli 25 centimetrov. Na obalne ulice se je morska voda ta teden razlila tudi v Izoli in Kopru.

Še vedno so poplavljene Sečoveljske soline

Ob torkovi izjemni plimi je morje vdrlo v Sečoveljske soline. Ob kanalu sv. Jerneja je prebilo del jezu, ki so ga do danes uspeli popraviti.

Soline so še zalite z morjem, je sporočil Klavdij Godnič, direktor podjetja Soline, ki upravlja Krajinski park Sečoveljske soline. Kot je pojasnil, so vdiranje vode iz Jernejevega kanala zaustavili, na predelu Fontanigge pa Dragonja še preplavlja.

Dodal je, da bodo škodo ocenili, ko se bodo soline izpraznile. Že zdaj pa je jasno, da so poškodbe nastale na dostopni cesti v Fontanigge, na solnih poljih pred Muzejem solinarstva in na izparilnih poljih v Leri. Vse to bo treba pred prihodnjo solinarsko sezono obnoviti, je poudaril.

Po Godničevih besedah je povišanje desnega brega Dragonje ob izlivu v morje projekt, ki ga je treba uskladiti z Republiko Hrvaško, nosilec projekta pa je Direkcija RS za vode.

Skoraj vse nasipe in jezove v solinah so sicer obnovili v preteklem desetletju, po razdejanju, ki ga je visoka plima povzročila leta 2008. Sanacija je potekala med leti 2011 in 2017, stala je skoraj 15 milijonov evrov.

Letos poleti je Godnič dejal, da so zaključili tudi obnovo čelnih nasipov in uredili zapornice, "da bodo tudi Fontanigge varne pred poplavami".

Gradbena dela za sanacijo kanala sv. Jerneja, v katerem največ težav povzročajo nezakonito privezani čolni, so se začela 14. novembra letos.