V nedeljo se, kot kaže, napoveduje sneg do nižin v večjem delu države. Foto: Shutterstock
V nedeljo se, kot kaže, napoveduje sneg do nižin v večjem delu države. Foto: Shutterstock

V petek bo, kot so zapisali na Agenciji za okolje na Facebooku, res še deževno, zelo toplo in popolnoma jesensko, a sobota bo prinesla preobrat v vremenskem dogajanju.

"Izrazita hladna fronta se bo iznad območja Alp pomikala nad Slovenijo, nad severnim Jadranom bo nastalo tudi samostojno ciklonsko območje. To pa je pravi recept za obilne padavine in hitro spuščanje meje sneženja," so zapisali in dodali, da so najnovejši izračuni meteoroloških modelov med seboj za potek sobotnega vremena nekoliko bolj usklajeni, kot so bili v sredo.

Sobotno jutro bo tako predvidoma v večjem delu Slovenije še dokaj toplo, le na severovzhodu se bo pri tleh že občutil hladen severovzhodni veter. Meja sneženja bo še zelo visoko, predvidoma nad 2000 metri nad morjem. V soboto dopoldne se bodo padavine od severa krepile, do sredine dneva bo na alpskih prelazih proti Avstriji dež že prešel v sneg.

Nato se bo naglo hladilo in v nekaj urah se bo popoldne meja sneženja spustila do nižin v večjem delu notranjosti, najpozneje v Beli krajini.

Po nižinah v notranjosti bo do sobotnega večera najverjetneje zapadlo od 5 do 15 cm južnega snega. Količina snega bo z nadmorsko višino naraščala, saj bo tam sneg zaradi nižjih temperatur bolj suh in se bo manj sesedal.

V sredogorju in tudi v nekaterih alpskih dolinah lahko do noči na nedeljo krajevno zapade tudi blizu pol metra snega. Tam bo sneg pomenil dobro osnovo za skorajšnji začetek smučarske sezone. Ker bo sledilo nekajdnevno hladno obdobje, snega tudi po nižinah ne bo zelo hitro pobralo, so še zapisali.

"Danes bomo pod vplivom tople fronte, kar pomeni, da se bo topel zrak narival nad hladnega. To je idealna kombinacija za nastanek oblačnosti in padavin. Po nižinah bo ponekod še ujet hladen zrak in temperature so pod lediščem. Ponekod tudi dežuje, tako da je še vedno mogoča poledica. Ponekod tudi sneži, ampak teh krajev je vedno manj, otoplitev je vse bolj izrazita," je zjutraj za Radio Slovenija pojasnil dežurni vremenoslovec Arso Blaž Šter.

"Že v noči na soboto nas bo dosegla hladna fronta, tako da se bodo padavine znova krepile. Meja sneženja se bo v soboto dopoldne začela počasi spuščati, in kaže, da bo marsikje potem čez dan dež prešel v sneg. Večja verjetnost za malo bolj intenzivno sneženje je v severni Sloveniji, kajti padavine bodo potem popoldne nekoliko oslabele," je še dejal Šter.

V nedeljo in ponedeljek bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. Zjutraj bo temperatura med –5 in –10, čez dan pa okoli ničle. Od torka dalje kaže na bolj oblačno, a povečini suho vreme. Mraz bo popustil. V petek bo od zahoda predvidoma začelo deževati.