Zamrznjena reka Chico v zgodovinskem kraju Avila severozahodno od Madrida. Foto: EPA
Zamrznjena reka Chico v zgodovinskem kraju Avila severozahodno od Madrida. Foto: EPA

Neurje Filomena je prineslo najobilnejše padavine v zadnje pol stoletja. Velik del osrednjega in vzhodnega dela države je še vedno prekrit s snežno odejo.

Do sobote zvečer je v Madridu nepretrgoma snežilo 30 ur, v delih španske prestolnice je zapadlo več kot 60 centimetrov snega, zaradi česar so na cestah obtičali številni vozniki. Španski El Pais piše, da trenutno obratuje 1300 plugov, ki jim je v zadnjem dnevu uspelo očistiti 12.100 kilometrov cest.

Mraz je sicer otežil odstranjevanje snega, še posebej v središču Madrida, kjer so očistili glavne prometnice, medtem ko številne stranske ulice ostajajo zasnežene.

Po podatkih meteorološke agencije AEMET so v Madridu z –10,8 stopinje Celzija zaznali najnižjo temperaturo v pol stoletja, na madridskem letališču Barajas, ki je bilo med koncem tedna zaprto, so namerili –13,2 stopinje.

V noči s ponedeljka na torek so v vasi Molina de Aragon, 200 kilometrov severovzhodno od Madrida, namerili –25,4 stopinje Celzij. Gre za najnižje temperature v zadnjih 20 letih, s čimer je vas upravičila vzdevek "španska Sibirija", poroča BBC.

Po napovedih vremenoslovcev naj bi se temperatura v prihodnjih dneh postopno dvignila, še poroča AFP.

Poziv starejšim prebivalcem Madrida, naj ostanejo doma

Satelitski posnetek Nase prikazuje, da sta osrednji in vzhodni del Španije še zmeraj zasnežena. Foto: EPA
Satelitski posnetek Nase prikazuje, da sta osrednji in vzhodni del Španije še zmeraj zasnežena. Foto: EPA

Predvsem starejše prebivalce so mestne oblasti pozvale, naj ostanejo doma, tokrat zaradi snega. V ponedeljek so zaradi poškodb na ledu v bolnišnicah v širšem območju Madrida zdravili okoli 1200 ljudi z zlomi, so zdravniški viri povedali za časopis El Mundo.

Zaradi nevarnosti, da bi se drevesa pod težo snega zlomila, parki ostajajo zaprti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šole bodo ostale zaprte do najmanj prihodnjega ponedeljka. Iz mesta poročajo o težavah z dobavo svežih živil, kot so zelenjava, sadje in meso. Zaradi posledic neurja je upočasnjeno tudi cepljenje proti covidu-19.

Sedem smrtnih žrtev neurja

Najverjetneje zaradi podhladitve sta nazadnje umrla moška iz Maroka, ki sta živela na ulicah Barcelone, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Barceloni sicer temperature niso tako nizke kot v Madridu, vendar so tudi tam le malo nad lediščem. Točni vzrok smrti bodo potrdili po obdukciji, je poročal časopis La Vanguardia. Dva človeka sta zaradi nizkih temperatur predtem umrla v Madridu, dva v Malagi in eden v Zaragozi, še poroča BBC.