V noči na četrtek bo sneg do nižin pobelil večino države. Foto: Pixabay
V noči na četrtek bo sneg do nižin pobelil večino države. Foto: Pixabay

Jutri se bo od zahoda pooblačilo. Popoldne bodo v zahodni polovici Slovenije že manjše padavine, ki se bodo zvečer okrepile in razširile na vso državo. Na Primorskem bo deževalo, drugod večinoma snežilo, na meji med Primorsko in Notranjsko se lahko prehodno pojavlja tudi žled. Ob morju bo zvečer prehodno zapihal okrepljen jugo.

V sredo zvečer in v noči na četrtek pričakujemo v večjem delu Slovenije nekoliko intenzivnejše sneženje, marsikje v notranjosti bo v razmeroma kratkem času zapadlo nekje od 10 do 20 centimetrov snega, razlog za to bo razvoj ciklona nad severnim Sredozemljem. Njegovo središče bo sredi dneva najprej nad Genovskim zalivom, v večernih urah pa se bo ciklon pomaknil nad severni Jadran in s tem vplival tudi na vreme pri nas. Ob Obali in tudi v notranjosti Istre bo zapihal okrepljen jugo.

Največ novega snega do četrtka zjutraj pričakujemo v Julijskih Alpah, lahko tudi okoli pol metra, okoli 30 cm ga lahko zapade v pasu od dela Notranjske do Gorenjske, v osrednjem delu Slovenije bo predvidoma padlo od 10 do 20 centimetrov, na vzhodu pa od 5 do 10 centimetrov. Sneženje bo intenzivno, saj bo večina padavin padla v obdobju šestih ur.

Na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo zaradi toplejšega zraka v višinah in hladnejšega pri tleh najverjetneje tudi deževalo pri negativni temperaturi. Prehodno bosta mogoča poledica in žled.

Zaradi okrepljenega juga, nizkega zračnega tlaka in visokega valovanja bo povišana gladina morja. Morje lahko poplavi nižje dele obale v višini od 20 do 30 centimetrov.

V četrtek bo večinoma oblačno, občasno bo še snežilo, na Primorskem deževalo.

Ob tem na Arsu svetujejo na pazljivost v bližini električnih daljnovodov, bodite pozorni na pokanje vej, izogibajte se hoji pod drevesi in pod njimi ne parkirajte vozil, na pot pa se odpravite le, če je nujno.