Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/uporabnik
Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/uporabnik

Iz Zgornje Savinjske doline poročajo, da je odneslo nekaj montažnih mostov. Na Rečici ob Savinji so iz tamkajšnjega vrtca preventivno preselili otroke. Največ težav v porečju Savinje so sicer povzročali hudourniki, ki so zalili nekaj hiš.

Dopoldne so zaradi močnejših padavin narasli pretoki na nekaterih pritokih Savinje, zlasti Drete na območju Šmartnega ob Dreti in Gornjega Grada ter Ljubnice pri naselju Rastke v občini Ljubno ob Savinji.

Na Koroškem in v osrednji Sloveniji klestila toča

Struge rek in potokov so bile polne tudi na Koroškem. V Črni je zaradi naraslega potoka Bistra odtrgalo del ceste. Ob 18.20 se je nad Koroško razbesnelo neurje s točo, poroča portal Neurje.si. O toči je na Facebooku poročala tudi županja Črne na Koroškem Romana Lesjak.

Pozneje se je neurje razbesnelo tudi nad osrednjo Slovenijo, marsikje je padala toča oz. sodra.

Bralec nam je poslal fotografijo toče iz Črne na Koroškem, ki je klestila zvečer. Točo je spremljalo tudi močno grmenje in bliskanje. Foto: Uporabnik/Aleš Praprotnik
Bralec nam je poslal fotografijo toče iz Črne na Koroškem, ki je klestila zvečer. Točo je spremljalo tudi močno grmenje in bliskanje. Foto: Uporabnik/Aleš Praprotnik

Spremljanje plazu v Strugah

V Strugah pozorno spremljajo plazišče. Ta po poročanju dopisnika Radia Slovenija Matije Mastnaka ves čas plazi, del pa je že pred dvema dnevoma zgrmel v strugo reke Savinje. Zato so prebivalce naselja že izselili, saj če bi približno 300 kubičnih metrov naenkrat zgrmelo v Savinjo, bi to zaprlo pretok reke, ob preboju pa bi nastal do 15 metrov visok val. Plaz se premika, a razmere so trenutno stabilne, je povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.

Predstavnik prizadetih družin v Strugah pri Lučah Paul Orešnik je povedal, da so jih danes v skladu z napovedmi obiskali strokovnjaki, ki so jim predstavili tehnične rešitve za njihove v avgustovski vodni ujmi poškodovane stanovanjske objekte.

Kot je povedal hidrolog Rok Fazarinc, za zdaj kaže, da se brežina Savinje v Strugah ne bo porušila. "Sicer bi ob hipni porušitvi v strugi Savinje nastala pregrada, ki bi reko zajezila. Savinja bi pregrado začela prelivati in jo po določenem času porušila. Če bi bil proces porušitve hiter, bi nastale težave vzdolž Savinje vsaj do Ljubnega. Zato so tudi hiše pod Strugami izpraznjene. Če bo proces počasen, ne bo večjih težav. Upam, da bo šlo po tem scenariju," je še dejal Fazarinc.

Razmere v Letušu 27. oktobra

Kot je povedal župan Ljubnega Franjo Naraločnik, je reka Ljubnica poplavila počitniški objekt in gospodarsko poslopje ter odnesla dobršen del ceste proti naselju Rastke. Delno se je razlila tudi Savinja. Z alarmom so prebivalce opozorili, da naj se pripravijo na morebitno razlitje in umaknejo, kar lahko, da jim ne bi zalilo premoženja.

Župan Braslovč Tomaž Žohar je dejal, da Savinja na njihovem območju ni prestopila bregov, nekaj težav je bilo samo z meteorno vodo.

Župan Nazarij Matej Pečovnik je dejal, da se razmere umirjajo. Do zdaj je bilo poplavljenih nekaj polj, travnikov in ena ali dve hiši. Ocenil je, da je trenutni vodostaj Savinje 315 centimetrov, Drete pa približno 280 centimetrov.

Župan Gornjega Gradu Anton Špeh je povedal, da jim preglavice delajo hudourniki, ki so poplavili določena območja, reka Dreta pa je poplavila nekaj cest. Tudi župan Nazarij Matej Pečovnik je povedal, da je Dreta zalila nekaj travnikov in da njen vodostaj še narašča.

V Lučah so poplavili manjši vodotoki, vendar se je dež začel umirjati, je povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.