Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Naša glavna prednostna naloga pri svežnju Pripravljeni na 55 je hitra uresničitev podnebnega cilja za leto 2030, v skladu s katerim bi izpuste toplogrednih plinov zmanjšali za 55 odstotkov glede na leto 1990. (...) To bi EU-ju omogočilo podnebno nevtralnost do leta 2050," so države zapisale v pismu, ki ga je pridobila STA, objavile pa so ga tudi na Twitterju.

Cilji morajo biti doseženi ob upoštevanju različnih zakonodajnih predlogov, so še poudarile države. "Zato z vse večjo zaskrbljenostjo gledamo na različne pozive k razvodenitvi ambicioznosti paketa – in smeri pogajanj v tej luči – tako v Svetu EU-ja kot v Evropskem parlamentu," so zapisale. Zaskrbljene so tudi zaradi popuščanja pri iskanju kompromisov.

Te spremembe se same po sebi morda zdijo upravičene in omejene, vendar ob upoštevanju vseh obstaja tveganje, da ne bo dosežen cilj za leto 2030, so poudarile države.

"Odločitve, ki jih sprejemamo zdaj, bodo imele obsežne posledice za vse nas in bodo določile, ali smo EU, države članice in vsi sektorji na pravi poti, da bi dosegli podnebne cilje, ali ne," so še zapisale države.

Zato so vse odločevalce v EU-ju pozvale, naj občutek nujnosti ali trenutne razmere ne zasenčijo podnebnih zavez. Vsakršna odločitev glede paketa Pripravljeni na 55 mora prispevati k cilju, da se do leta 2030 izpuste zmanjša za 55 odstotkov, dodajajo.

Spomnile so tudi na pismo iz aprila, v katerem je tedaj 11 držav članic EU-ja, med njimi tudi Slovenija, poudarilo, da je najboljši način za dosego neodvisnosti unije od ruskih fosilnih goriv pospešitev zelenega prehoda za dosego podnebne nevtralnosti najpozneje do leta 2050. Eno od ključnih orodij za ta prizadevanja vidijo v paketu Pripravljeni na 55, so zapisali v takratni izjavi.

Današnje pismo so poleg slovenskega ministra za okolje Uroša Brežana podpisali še pristojni ministri Avstrije, Nemčije, Danske, Španije, Finske, Irske, Luksemburga, Nizozemske in Švedske.

Objavili so ga, potem ko je Evropski parlament pretekli teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu zavrnil ključne zakonodajne predloge iz svežnja Pripravljeni na 55 in jih vrnil nazaj na pristojni odbor. Med drugim je zavrnil predlog reforme sistema trgovanja z izpusti.