Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je v četrtek sporočila, da bo na voljo dodatnih 15 milijonov za fotovoltaične elektrarne za fizične osebe, Eko sklad je namreč že v začetku marca za letos zaprl javni razpis za male sončne elektrarne, ker so sredstva pošla.

A novica ni spodbudna, saj nova sredstva še ne pomenijo novega razpisa. "Ocenjujemo, da bi nov poziv lahko bil poobjavljen do konca leta," je pojasnila direktorica Eko sklada Mojca Vendramin. Na Eko skladu se namreč kopljejo v vlogah. Zanimanje za subvencioniranje sončnih elektrarn med tem izjemno narašča. Do zaprtja razpisa 4. marca letos so prejeli več kot 8000 vlog.

Sorodna novica Slavnostno odprli največjo sončno elektrarno v Sloveniji

"Do 4. marca smo prejeli več vlog kot v celotnem lanskem letu. Zdaj pa je treba te vloge obdelati," je dejala Vendramin in dodala, da na teh vlogah pregorevata zgolj dva zaposlena. "Če ne bomo dobili dodatnih zaposlitev, ki nam jih mora odobriti vlada, bo obdelava teh vlog trajala kar nekaj časa."

Šele takrat bo znano, koliko od 15 milijonov evrov bo ostalo za nov razpis. Na Eko skladu pa pričakujejo, da bo večina sredstev porabljenih za financiranje že prejetih vlog na pretekli razpis. Bodo pa vse popolno izpolnjene vloge upravičene do sredstev, zagotavljajo.

Obenem pri uvajanju sončnih elektrarn lahko nastopi težava, ali bo priključitev na distribucijsko omrežje sploh mogoče. "Da bomo lahko priključili vse te manjše enote, je skoraj nemogoče," pojasnjuje tehnični direktor Vladimir Mauko z družbe SODO, ki skrbi za državno omrežje. Kot dodaja Mauko, "distribucijski sistem v preteklosti ni bil načrtovan za proizvodnjo električne energije iz množice manjših proizvodnih naprav".

Od vseh teh faktorjev bo tako jeseni znano, ali bo denarja toliko, da bo nov razpis res odprt.