Izsledki preiskave vzorcev izkopane zemljine, prepojene s kerozinom, bodo znani v ponedeljek. Foto: BoBo
Izsledki preiskave vzorcev izkopane zemljine, prepojene s kerozinom, bodo znani v ponedeljek. Foto: BoBo

Kljub zagotovilom o neonesnaženosti pitne vode pristojne skrbijo napovedi vremenoslovcev, ki pravijo, da lahko Istro v prihodnjih dneh zajame večje deževje. "Če bo prišlo do onesnaženja vodnega vira, bo treba črpanje podtalnice zapreti in potem smo odvisni samo od nakupov vode iz Kraškega in Istrskega vodovoda. Z obema direktorjema smo imeli sestanke. V Buzetu so nam obljubili, da nam bodo dali, kolikor lahko – to je nekaj več kot 200 litrov na sekundo," je za Televizijo Slovenija povedal direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj.

Direktor Rižanskega vodovoda Koper je za morebitno pomoč zaprosil Kraški in Istrski vodovod. Foto: Radio Koper/Blaž Maljevac
Direktor Rižanskega vodovoda Koper je za morebitno pomoč zaprosil Kraški in Istrski vodovod. Foto: Radio Koper/Blaž Maljevac

"Sistemska rešitev je, jasno, nov vodni vir," je pred začetkom izredne seje za STA pojasnil koprski župan Aleš Bržan. Župani štirih istrskih občin so poleg tega, da naj bo iskanje drugega vodnega vira prioriteta, sprejeli še sklepa o tem, da naj država prepreči onesnaženje edinega vodnega vira za slovensko Istro in o okrepitvi nadzora nad stanjem železniške in cestne infrastrukture na vodovarstvenem območju.

Ob tem so župani od ministrstva za okolje in prostor zahtevali, da najpozneje v enem mesecu predstavi terminski načrt dejavnosti za zagotovitev in način zagotovitve nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro. Župani so državi sicer izrekli podporo "pri vseh dejavnostih, povezanih z izgradnjo drugega tira, in dejavnostih, ki jih je začela izvajati za investicijo v dvotirno železnico".

Izsledki preiskave vzorcev izkopane zemljine, prepojene s kerozinom, bodo znani v ponedeljek. V prihodnjih tednih bodo pod tire položene tudi dodatne zaščitne folije, s posebno maso pa bodo preprečili pronicanje iz stropa predora. Takrat bo železniški promet prekinjen za 48 ur.

Seje se je udeležil tudi minister za okolje Simon Zajc, ki je zagotovil, da bodo na ministrstvu resno pristopili k temu, da najdejo drug vodni vir. Napovedal je, da se bo na direktoratu za vode z istrskimi župani sešel prihodnji teden.

Voda v Istri še vedno varna, občine se pripravljajo na morebitne težave