Prizor sneženja iz prejšnjega tedna. Foto: MMC RTV SLO
Prizor sneženja iz prejšnjega tedna. Foto: MMC RTV SLO

Ponedeljkove temperature bodo kar visoke, je za Radio Slovenija povedal Uroš Strajnar z agencije za okolje (Arso). Temperature bodo 10 stopinj Celzija in več. Čez dan se lahko povzpnejo tudi do 18 stopinj Celzija, predvsem na vzhodu, drugod pa bodo med 14 in 16 stopinjami Celzija. Na severozahodu, kjer bo tudi največ dežja, pa bo nekoliko hladneje: 9 stopinj. Pihal bo topel jugozahodni veter, ob morju jugo. Padavine se bodo čez dan razširile z zahodnega dela države še na vzhodni.

Sorodna novica Aprilsko sneženje ohromilo Slovenijo; v mrzlem jutru bo udarila še pozeba

Ponoči se bo meja sneženja od severa začela spuščati. S severovzhoda bo dotekal precej mrzel zrak. Strajnar mejo sneženja pričakuje na 500 metrih, ob močnejših padavinah še nižje, tako da lahko nekaj centimetrov snega pričakujejo tudi v osrednji Sloveniji. Največ snega bo na Notranjskem, do 20 centimetrov.

Pihala bo zmerna burja, ki bo na Primorskem v sunkih dosegala do 100 kilometrov na uro, drugod bo vlekel severovzhodnik. Na primorski avtocesti bodo lahko nastali snežni zameti in bo težje prevozna.

Temperature bodo okoli 1 stopinje Celzija, na Primorskem do 10. Razmeroma hladna bosta tudi sreda in četrtek. Oblačno bo in vetrovno. Bolj sončno bo šele v petek, je še napovedal.

Arso je še izpostavil, da se snežne razmere tudi v gorah hitro spreminjajo. Na območju zahodnih Julijcev bo po ocenah meteorologov zapadlo tudi več kot 50 centimetrov snega, drugje pa večinoma od 20 do 50 centimetrov. Nevarnost proženja snežnih plazov se povečuje in bo v torek nad nadmorski višini okoli 1500 metrov znatna, tretje stopnje.

Predstavniki kmetijskega ministrstva po pozebi na terenu

Močnejše aprilsko sneženje smo sicer doživeli že prejšnji torek. Sledila mu je pozeba, ki je po prvih ocenah močno prizadela sadno drevje, predvsem zgodnejše sorte. Po navedbah Kmetijsko-gozdarske zbornice so prizadeti tudi vinogradi, oljčniki in zelenjavni nasadi. KGZS je državo zato pozval k takojšnji pomoči in predlagal različno pomoč.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek ter državna sekretarja Aleš Irgolič in Anton Harej se bodo po nedavni pozebi, ki je prizadela skoraj vso državo, danes odpravili na teren. Škodo si bodo ogledali na Dolenjskem, Štajerskem in v Vipavski dolini, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ministrstvo intenzivno išče rešitve. Rešitve bi bile poleg napovedane priprave interventnega zakona, s katerim bi lahko pomagali prizadetim, mogoče tudi na področju odpisa plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pregledali bodo možnosti odprave ali zmanjšanja določenih administrativnih zadev.