Največje razdejanje v nekaterih avtokampih in na kopališčih

Koprski gasilci so vso noč odstranjevali posledice neurja, ko so se podirala drevesa, odkrivale strehe in poplavljali prostori. Neurje je poleg slovenske Istre najbolj prizadelo tudi dele Notranjske in Ljubljane z okolico. Na Notranjskem so našteli 19 dogodkov, v Ljubljani z okolico pa deset. V večini primerov je šlo za podrto drevje, poškodovana ostrešja objektov in druge infrastrukture. V dveh primerih je zagorelo zaradi udara strele. Sprožila sta se dva zemeljska plazova. Meteorna voda je poplavila oziroma ogrožala nekaj objektov in poplavila eno cestišče, še navajajo v omenjenem centru. Na terenu so po njihovih podatkih posredovali gasilci iz 30 gasilskih enot.

Razdejanje po neurju

Obalna mesta so nekaj časa ostala brez elektrike in telefonskih povezav, v Piranu pa je orkanski veter zrušil dimnik. Ker je meteorna voda zalivala ceste, je bilo veliko težav tudi v prometu. Poveljnik Gasilske brigade Koper Denis Glavina je dejal, da so morali gasilci posredovati dvainosemdesetkrat, od tega največ v Kopru. Poudaril je, da je bilo najhujše razdejanje v avtokampih, največ škode na strehi bolnišnice Valdoltre in na dijaškem domu v Kopru.

Foto: Marina Sorta, Civilna zaščita Piran
Foto: Marina Sorta, Civilna zaščita Piran

Veliko težavo povzročajo z iglicami zamašeni odtočni jaški. Voda namreč ob tako intenzivnih padavinah ne odteka, včeraj je bil pod vodo poleg številnih mestnih ulic tudi Prešernov trg v Kopru, je za Radio Slovenija poročala Tjaša Škamperle.

Nevihtna linija, ob kateri so se pojavljali viharni sunki vetra in nalivi, je Slovensko primorje dosegla včeraj popoldne. Neurja z močnim vetrom in nalivi so se nato iznad Primorske začela širiti prek Notranjske v osrednjo Slovenijo in naprej v Zasavje, Posavje in Podravje, kažejo podatki Agencije RS za okolje.

Nekatere reke naraščajo

Po nočnem neurju je večina rek že začela upadati, Drava, Mura, Krka in Sava Bohinjka pa še naraščajo. Danes in v sredo bodo naraščale tudi reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, zlasti Krka s pritoki in Kolpa.

O razdejanju po neurju poročajo iz Istre
Posledica neurja na Obali