Veter je poškodoval streho na ljubljanskih Fužinah. Foto: BoBo/Borut Živulović
Veter je poškodoval streho na ljubljanskih Fužinah. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ste neurje ali njegove posledice posneli? Vabljeni, da fotografije delite z nami (in javnostjo) prek mmc-notranja@rtvslo.si.

Od 14.50 naprej so gorenjski policisti na interventno številko 113 sprejeli večje število klicev zaradi neurja, večinoma gre za Kranj in po prvih podatkih za dogodke brez hujših posledic, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Poveljnik gasilske operative iz Gasilsko-reševalne službe (GRS) Kranj Andraž Šifrer je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da so imeli do zdaj že več kot 70 intervencij, na terenu pa je več kot 150 gasilcev Gasilske zveze Mestne občine Kranj in Poklicne gasilske enote GRS-ja Kranj. "Gre za odkrite strehe, odtrgane kable, podrta drevesa, ki so padla na ceste in na vozila," je opisal.

Z odstranjevanjem posledic neurja imajo precej dela tudi v prestolnici. Veter je odnašal zabojnike za smeti, panoje, strehe, prometno signalizacijo, gradbeni material, odkril več streh, tudi del strehe ljubljanske porodnišnice. V glavnem so jo sicer že pokrili, so za STA povedali v UKC-ju.

Policijska uprava Ljubljana je prejemala klice zlasti med 14. in 16. uro. Na Bleiweisovi v Ljubljani je v motorista priletel reklamni pano in ga lažje poškodoval. Obveščeni so bili o podrtem drevju in posledično neprevoznih več cestah, tudi Topniški, Dolenjski cesti, Zaloški cesti, Ižanski cesti, uvozu na severno ljubljansko obvoznico pri Dunajski cesti, uvozu na avtocesto na Lavrici proti Kopru, na Jeprci, na cesti Izlake–Orehovica, v Vodicah, Domžalah in Logatcu.

Neurje, ki je prešlo zahodni del Slovenije na poti proti Avstriji. Foto: Arso
Neurje, ki je prešlo zahodni del Slovenije na poti proti Avstriji. Foto: Arso

V Ljubljani je bilo v dveh urah, od začetka močnega vetra, že 114 intervencij, klici pa še vedno prihajajo, je za Slovensko tiskovno agencijo dejal Robert Okorn z Gasilske brigade Ljubljana. V Ljubljani je po njegovih besedah ogromno podrtih dreves in odkritih streh. Na terenu so gasilci celotne Gasilske zveze Ljubljana, intervencije pa opravljajo po prednostnem vrstnem redu, predvsem tam, kjer viseči predmeti ogrožajo mimoidoče ali kjer so podrta drevesa na vozilih, je povedal.

Ob 14.35 je izbruhnil tudi požar v Veliki Ligojni, ki ga je povzročila potrgana električna napeljava. Pogorelo je okoli 200 kvadratnih metrov trave. Požar je pogašen.

Na Rakuševi ulici v Ljubljani je z gradbišča odneslo mavčno ploščo, ki je zadela vozilo in razbila steklo. V dogodku je bila lažje poškodovana sopotnica v vozilu. Na Gosposvetski ulici pa je podrlo gradbeni oder. Nihče ni poškodovan.

V parku Tivoli je drevo padlo na žensko in jo po do zdaj znanih podatkih lažje poškodovalo.
Na terenu so tudi ekipe podjetja VOKA Snaga. Prav tako je zaradi varnosti trenutno zaprt Zbirni center na Barju, so sporočili z ljubljanske mestne uprave.

Sorodna novica Kibernetski napad na informacijski sistem uprave za zaščito in reševanje

Veter je na vozišča nanesel vejevje in druge predmete, zato poskušajo interventne službe z vsemi razpoložljivimi viri odpraviti posledice in vzpostaviti prevoznost cest. Policisti pozivajo k previdnosti na dogajanje ob cestah, predvsem na mestih, kjer so ob cesti drevesa, in k prilagoditvi hitrosti vožnje.

Nekaj težav pa očitno povzroča tudi kibernetski napad na upravo za zaščito in reševanje, saj spletna stran, ki bi ponudila pregled dogodkov, še vedno ne deluje.

Na vipavski hitri cesti med priključkom Selo in razcepom Nanos je zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton.

Kaj se dogaja z vremenom

Kot je za STA povedal dežurni Arsov prognostik, se je nevihtna linija iznad Italije pomaknila čez Slovenijo in povzročila močne vetrovne sunke, pas z močnim vetrom je ob tem prešel tudi prestolnico. Največji sunki vetra pridejo tik pred prihodom nevihtne linije.

Nevihtna linija se je sicer po prehodu osrednjega dela Slovenije usmerila severno in šla čez Avstrijo, tako da je vzhodni del Slovenije ostal brez večjih neurij.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Popoldne bodo v hribih in na vzhodu mogoče posamezne plohe ali nevihte. Pihal bo veter severne do vzhodne smeri.

Poškodba kritine ljubljanske porodnišnice