Zaradi posledic neurja je bilo več cest na Koroškem zaprtih. Foto: Televizija Slovenija
Zaradi posledic neurja je bilo več cest na Koroškem zaprtih. Foto: Televizija Slovenija
Nevihta
Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so ponoči narasli potoki ogrožali stanovanjske objekte v naseljih Podvelka, Brezno, Kozji Vrh in na Rdečem Bregu v občini Podvelka. Foto: BoBo
Vzdrževanje
Župan občine Podvelka ocenjuje da je v občini nastalo za 150 tisoč evrov škode. Foto: Televizija Slovenija

Neurja z močnimi nalivi in vetrom so minulo noč in dopoldne najbolj prizadele občine Podvelka, Radlje ob Dravi in Ribnica na Pohorju. Ponovno so se z naraslimi vodami spopadali na Prevaljah, kjer so morali poseči tudi po protipoplavnih vrečah, a večjih težav ni bilo. Na območju teh občin so ceste in objekte poplavljali hudourniški in drugi sicer manjši vodotoki, promet na več lokalnih cestah so ovirala podrta drevesa.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so ponoči narasli potoki ogrožali stanovanjske objekte v naseljih Podvelka, Brezno, Kozji Vrh in na Rdečem Bregu v občini Podvelka. Zaradi močnega naliva so na cesto Spodnja Kapla–Gradišče zdrsnili zemljina, kamenje in vejevje, cesto pa so že očistili dežurni delavci Cestnega podjetja Pomgrad.

Kot je povedal župan Občine Podvelka Anton Kovše, so glavnino večjih težav na vodotokih danes čez dan rešili, bodo pa takoj v začetku prihodnjega tedna stopili v stik z Agencijo za okolje in vzdrževalci vodotokov, da se dogovorijo, katera nujna dela bi bilo treba opraviti. Kovše pravi, da z območja vodotokov še vedno niso počiščena vsa drevesa, podrta v lanskem vetrolomu, en vodotok pa je zaprl tudi drog elektro podjetja.

Plaz zasul cesto Radlje–Maribor
Na območju Občine Ribnica na Pohorju je na Zgornji Orlici potok zalival stanovanjski objekt, narasli so tudi vodotoki na območju Hudega Kota. Na Vasi v občini Radlje je davi meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, a so radeljski prostovoljni gasilci preusmerili tok vode in preprečili poplavljanje objekta. Poplavljena je bila tudi cesta Vas–Remšnik, kjer so promet ovirala tudi podrta drevesa. Poplavljajo tudi nekateri drugi vodotoki na območju omenjenih občin, zaradi več podrtih dreves je promet še vedno oviran na več lokalnih cestah.

Na glavni cesti Radlje–Maribor pri hidroelektrarni Vuhred je večji zemeljski plaz zasul cestišče, nanos zemljine pa so odstranili dežurni delavci cestnega podjetja VOC Celje. Po podatkih uprave je bilo znova nekaj težav tudi na območju Prevalj. Zaradi močnega deževja je davi hitro narasel potok Šentanelska reka v Dolgih Brdih in ogrožal mlin. Prevaljski gasilci so del potoka preusmerili. Že ponoči pa so posredovali zaradi zamašenega jaška v središču Prevalj, kjer je zaradi tega meteorna voda poplavljala cestišče. Gasilci so jašek odmašili in preprečili nadaljnje poplavljanje cestišča.

Danes bo pretežno oblačno s pogostimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte, ponekod pa bodo tudi daljša obdobja brez padavin. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 18 do 22, na Primorskem do 24 stopinj Celzija.

Po neurju se razmere na Koroškem umirjajo
Neurje povzročalo preglavice na Koroškem
Po neurju se razmere na Koroškem umirjajo
Neurje povzročalo preglavice na Koroškem